FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Comercio exterior - Internacionalización (Mostrar tot)
Les pimes no viatgen soles

Les pimes no viatgen soles

La internacionalització suposa per a moltes petites i mitjanes empreses una via de creixement i diversificació de riscos. Però és un procés complicat que exigeix acompanyament i ajuda

L'empresa familiar que hui dirigeix Laura *Sandúa va nàixer en un garatge, però ni es dedica a la tecnologia ni és californiana. Fa ja 45 anys que els seus pares, Lorenzo i *Merche, van iniciar en *Ablitas, a uns deu quilòmetres de Tudela (Navarra) un negoci d'envasament d'olis. Hui Olis *Sandúa, que des de fa anys també produeix, dona ocupació a 25 persones i factura uns 15 milions d'euros. El 25% dels ingressos prové dels 60 països als quals exporta oli.

La signatura tèxtil *Brownie també és una empresa familiar molt lligada a un territori específic. És Terrassa i la seua tradició tèxtil, l'àmbit professional del matrimoni fundador. Van detectar que el mercat no oferia roba per a la seua filla menor, a la vora de l'adolescència, i van decidir obrir una botiga a Barcelona centrada en aqueix nínxol. Va ser en 2006, i hui *Brownie, que ja té en la direcció general a la segona generació, preveu tancar 2020 amb una facturació de 32,5 milions d'euros, un descens del 7% respecte a 2019. La marca es comercialitza en mercats pròxims com Andorra i Portugal, i ha iniciat una expansió internacional més ambiciosa per Mèxic. En un parell de mesos obrin a França, i també esperen que 2021 siga l'inici de les seues operacions a Xile. Més a mitjà termini, apunten al Perú i Colòmbia.

Cada vegada més petites i mitjanes empreses miren a la internacionalització com una via de creixement. I fins i tot, després de molta faena, vendre fora és una manera de diversificar riscos. Laura *Sandúa compte com en la crisi de 2008, “diferent a l'actual perquè va anar especialment dura a Espanya”, la presència internacional els va permetre equilibrar els seus comptes. “Teníem ja llavors els deures fets, però fa falta moltíssima paciència en el mercat internacional”, recomana.

Olis *Sandúa va començar a treballar a expandir-se fora d'Espanya al voltant de 2000, i fins a dos anys després no va materialitzar vendes internacionals. El seu primer mercat va ser França -”ens semblava un món, i després hem vist que a vegades és més difícil vendre en altres comunitats autònomes”- i hui comercialitzen olis a Europa, Àsia -té presència a la Xina-, Àfrica i fins a Oceania.

Més informació

Font: elpais.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia