FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Financiación (Mostrar tot)
Com mesurar la salut financera d'una pime

Com mesurar la salut financera d'una pime

Les ràtios de solvència per a accedir a finançament es basen en balanços sanejats i pressupostos organitzats

En qualsevol moment de la vida d'una petita empresa, però molt més en moments de crisis com l'actual, els propietaris han de mesurar constantment la salut financera de les seues companyies. Aquesta equival a tindre solvència, que és la capacitat per a fer front als pagaments. En conseqüència, la salut financera serà millor quanta més solvència tinga l'empresa, cosa que significarà també una major fortalesa per a fer front a situacions difícils com la derivada de la pandèmia que està tenint un fort impacte en les pimes.


I per a un xicotet empresari, tindre solvència implica comptar amb tresoreria suficient i un balanç sanejat, la qual cosa suposa, al seu torn, un nivell de deute assumible.

Així ho descriu Gloria *Batllori, professora del departament d'Economia, Finances i Comptabilitat de *ESADE: "A una empresa xicoteta no se li poden aplicar amb tanta eficàcia els models econòmics teòrics que serveixen per a les grans, amb el que ha d'atendre uns principis senzills que són gestionar molt bé el seu nivell d'endeutament i comptar amb fons propis". Aquesta especialista insisteix que la pime "ha de ser molt rigorosa amb el seu deute, la qual cosa consisteix a deure menys del que es creu que es pot deure".

*Batllori exemplifica el que és un nivell de deute adequat, dividint-la en deute a curt i a llarg termini. La primera, perquè es trobe en un nivell sa des del punt de vista financer, "és aquella que es pot retornar, és a dir, la que es contrau amb un proveïdor abans de vendre el producte però que, en produir-se la venda, desapareix". La segona és més complexa, segons l'experta, i ha de contraure's només si l'empresari està molt segur que el seu negoci creixerà, tant com perquè, per exemple, requerisca la construcció d'una nova planta. "Però, en aquest aspecte, la pime ha de ser molt conservadora", adverteix.

"No endeutar-se més enllà del que es pot afrontar i, si pot ser, mai més enllà de dos mesos" és el consell de José Antonio Martín Herrera, vocal primer de la Junta del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Madrid. Aquest professional afirma que l'aspecte financer d'una empresa "ha de prendre's molt de debò" i el deute és un factor de primer ordre. "Ara, amb la pandèmia, recomanem no contagiar-se tampoc en l'econòmic, cosa que significa vigilar als clients i rebutjar els possibles negocis en els quals no s'estiga convençut que hi haurà pagament", afirma.

De nou, el nivell d'endeutament és bàsic per a un altre expert empresarial, el secretari general de la Confederació Espanyola de la Petita i mitjana empresa (CEPYME), Luis *Aribayos, per a qui en temps d'incertesa com els actuals "cal reestructurar totes les despeses operatives, reduir els costos fixos i afrontar el deute amb refinançament si és necessari".

Protecció de la liquiditat

*Aribayos considera la tresoreria d'una pime com l'eina "fonamental" per a comprovar la seua salut financera. "Preservar la liquiditat en la caixa de l'empresa per a funcionar a un o dos anys vista és primordial en tots els moments i en la situació actual amb més motiu, perquè cal no oblidar que moltes companyies xicotetes estan desapareixent per no haver protegit la seua tresoreria", assenyala. A més, hi ha un altre factor molt important i és que "a l'hora de demanar finançament o de refinançar deutes, les entitats financeres analitzen la situació de la tresoreria i del balanç per a calcular la ràtio de solvència de la companyia", recalca el secretari general de CEPYME.

Més informació

Font: cincodias.elpais.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia