FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Financiación (Mostrar tot)
Les pimes es ressenten per la pujada de tipus: la meitat va tindre dificultats per a accedir a crèdit en 2022

Les pimes es ressenten per la pujada de tipus: la meitat va tindre dificultats per a accedir a crèdit en 2022

L'encariment del finançament va ser el principal obstacle per a tres de cada 10 petites i mitjanes empreses

Pujar els tipus d'interés és una eina lenta per a combatre la inflació. Però els seus efectes sí que són ràpids en el que a l'accés al finançament es refereix: l'any passat, el de la fi dels diners barats, la meitat de les pimes espanyoles (49,2%) va experimentar dificultats per a obtindre crèdit, enfront del 36,7% de 2021. Aquesta és una de les conclusions de l'informe sobre finançament de la pime a Espanya presentat per l'associació de societats de garantia recíproca *Cesgar aquest dimarts a Madrid.

Des de juliol de l'any passat, el Banc Central Europeu (BCE) ha pujat sis vegades els tipus d'interés. Això suposa un encariment del finançament que, esperen des de l'organisme dirigit per Christine *Lagarde, refrede una economia recalfada i continga la inflació. Les pimes, que tenen menys múscul financer, es ressenten de més aquestes pujades. “Anem a un escenari de majors restriccions en l'accés al finançament”, ha afirmat durant la presentació Maribel Martínez, la directora de *Abay Analistes, encarregats de realitzar l'informe.

A partir d'una enquesta a més de 1.000 petites i mitjanes empreses, l'informe revela que no sols han augmentat les pimes amb dificultats per a accedir al crèdit, sinó que els obstacles han canviat: el preu del finançament, que en 2021 va suposar el principal escull per a solo el 14,5% de les pimes, va anar l'any passat l'impediment principal per a tres de cada deu empreses (30,09%). “És un aspecte important que apunta a un canvi d'escenari”, ha assenyalat Martínez. No disposar de les garanties sol·licitades va quedar relegat a la segona posició.

Per a Martínez, “les necessitats de finançament segueixen en valors molt alts”. Més de la meitat de les empreses contemplades per l'estudi la necessiten i, ha apuntat l'experta, en pimes el percentatge s'eleva per damunt del 70%. Per sectors, indústria, energia i aigua han sigut els que han tingut més necessitats de finançament. Els segueixen hostaleria i restauració, i la construcció.

Finançament bancari
La conjuntura macroeconòmica també es va notar en el tipus de crèdit al qual van aspirar les pimes: d'acord amb l'informe, encara que els préstecs bancaris continuen sent els instruments més usats, cada vegada menys pimes acudeixen als bancs. Del 77,4% d'empreses que va recórrer a finançament bancari en 2019 es va passar l'any passat a un 60,5%. Les pimes van demanar més finançament alié sense cost explícit, com els crèdits a proveïdors i els préstecs de família i amics.

En anar a les entitats bancàries, les pimes es van trobar, a més d'amb uns interessos majors, amb més requisits: al 43,7% els van sol·licitar avals, enfront del 37,3% del 2021. Amb un crèdit més car i més condicions per al seu accés, el percentatge de petites i mitjanes empreses que va veure denegada la seua sol·licitud de crèdit va passar del 2,6% en 2021 al 6,8% l'any passat.

En una situació d'incertesa econòmica, les pimes estan utilitzant el crèdit per a mantindre's. Tres de cada quatre de les més de dos milions de pimes que van necessitar finançament en 2022 la van emprar per al circulant. És a dir, per a la seua operativa habitual. L'altre gran destí del crèdit és la inversió en equip productiu i immobles (37,9%).

Més informació

Font: elpais.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia