A Espanya 95 de cada 100 empreses són PIMES, no obstant això, el seu alt pes no és proporcional al finançament que reben, és més, estan a la cua d'Europa. Segons dades de l'Informe Anual d'Indicadors *KPI de la Unió dels Mercats de Capitals realitzat per *Afme (l'Associació de Mercats Financers d'Europa) el capital de risc només representa el 2% del nou flux de finançament total de les PIMES.
Si s'extrapola la dada a la Unió Europea aquesta dada ascendeix fins al 5,6%. Si s'analitza el rànquing de països (incloent al Regne Unit), Espanya ocupa el lloc 21 de 28, amb dades de la primera meitat de l'any. Aquesta xifra té dues lectures, una positiva i una altra negativa, millora respecte a 2019 quan estava en el lloc 17 i empitjora en comparació amb 2020 quan va arribar ascendir fins al lloc 17.
A pesar que Espanya està clarament a la saga d'Europa, les perspectives per a la segona meitat de 2021 són bastant positives. De fet, s'han registrat fluxos rècord de capital de risc en el primer semestre de 2021, fins a aconseguir els 1.200 milions d'euros. Les PIMES espanyoles, al costat de les del Regne Unit, França, Alemanya, Suècia, Països Baixos, Finlàndia, Dinamarca i Àustria, han rebut més finançament nou de capital de risc en els primers sis mesos de 2021 que en qualsevol altre període de l'any. I si les tendències continuen els fluxos de finançament es duplicaran en 2021 respecte a 2020. .
Aquesta manca de capital privat per part de les PIMES respecte a la Unió Europea està sent substituïda per ajudes públiques, sobretot, arran de la pandèmia. És més, són les més endeutades de la zona euro, això ha portat al fet que el 27% de les petites i mitjanes companyies s'hagen vist en l'obligació de demanar ampliacions de crèdits per a sobrepassar la crisi, mentre que en les grans empreses la xifra es redueix fins al 20%, segons dades de *Intrum.
Dels indicadors que recull l'informe anual realitzat per *Afme, Espanya obté, amb diferència, la pitjor nota en finançament de capital de risc per a petites i mitjanes empreses. Els últims llocs que ocupa en aquest classificació contrasten amb la classificació en altres indicadors com a transferència de préstecs on és el cinqué país de la Unió Europea per tercer any consecutiu o en la disponibilitat dels productes de fons *ELTIF que financen projectes a llarg termini i PIMES, en aquest indicador és el tercer país del Vell Continent.
Clau per al seu creixement
El capital de risc i capital privat és clau perquè les petites i mitjanes empreses puguen continuar creixent, no obstant això, el Covid-19 ha deixat un escenari molt convuls en el qual moltes estan experimentant dificultats per a poder sobreviure. Des de l'Associació de Capital, Creixement i Inversió (*ASCRI) estableixen tres reptes per a aquesta mena de companyies.
D'una banda, continuar atraient capital privat com *asset *class per a fomentar l'atracció de nous inversors, demostrant poder oferir bones rendibilitats enfront de l'enorme volatilitat dels mercats financers així com la capacitat de contribució a garantir les futures pensions.
Més informació
Font: eleconomista.es