En els últims anys es va experimentar una creixent pressió reguladora que ve en la majoria dels casos des de les institucions de la Unió Europea. De manera quasi contínua, noves lleis i directives en matèria de sostenibilitat continuen trucant a les portes de les empreses. En aquest escenari de grans canvis, el Pacte Mundial de l'ONU, ha elaborat una publicació que incorpora les principals lleis i directives en sostenibilitat aprovades fins al moment.
1. Directiva sobre la presentació d'informació sobre sostenibilitat per part de les empreses: La Directiva (UE) 2022/2464 del Parlament Europeu i del Consell de 14 de desembre de 2022 pel que respecta a la presentació d'informació sobre sostenibilitat per part de les empreses (*CSDR, per la seua sigles en anglés) és una de les grans esperades a la Unió Europea. Una normativa que revoluciona els cànons actuals del *reporting i eleva el nivell de la informació en sostenibilitat per a equiparar-la a la financera.
A més, aquesta nova directiva estableix que les empreses hauran de presentar la seua informació sobre la base d'uns estàndards comuns. Són els anomenats *ESRS, que comprén 12 estàndards en matèria ambiental, social i de governança. El grup de desenvolupament d'aquests estàndards (*EFRAG) no descarta una aprovació específica per a pimes. La norma espanyola que transposava a anterior directiva en aquesta matèria, la Llei 11/2018, de 28 de desembre en matèria d'informació no financera i diversitat encara està pendent d'actualització, encara que ja es compta amb l'avantprojecte de llei propi.
2. Llei de canvi climàtic i transició energètica: La Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica obliga els organismes a publicar informes sobre riscos de la seua activitat, marcar objectius específics i inversions de descarbonització i, de manera optativa, calcular les seues emissions i compensar-les. Es tracta d'una normativa que està molt pendent d'altres dues encara en procés de desenvolupament. D'una banda, la Llei de mobilitat sostenible que buscarà crear plans de mobilitat al treball sostenibles, justos i inclusius. D'altra banda, l'Avantprojecte pel qual es crea el registre de la petjada de carboni, compensació i projectes d'absorció de diòxid de carboni, que obligarà al càlcul i elaboració d'un pla de reducció a determinades empreses.
3. Llei de protecció d'informadors i lluita contra la corrupció: La Llei 2/2023 reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció vol fomentar el bon govern. Per això, obliga a les empreses de més de 50 persones treballadores a disposar d'un sistema intern d'informació, un llibre-registre d'informacions amb denúncies i investigacions que podrà ser consultat per l'autoritat competent. A més, les persones que denuncien seran protegides preservant-se la seua identitat i garantint-se la confidencialitat. Sobre les sancions, s'estableixen es tenen en compte multes d'entre 1.000 i un milió d'euros, depenent del tipus d'infracció i de personalitat.
4. Directiva d'equilibri de gènere entre els administradors de les societats cotitzades i a mesures connexes: La Directiva (UE) 2022/2381 del Parlament Europeu i del Consell de 23 de novembre de 2022 relativa a un millor equilibri de gènere entre els administradors de les societats cotitzades i a mesures connexes vol aconseguir una representació més equilibrada de dones i home entre els administradors de les societats. I és que, segons la Global Bretxa de gènere 2022, només una de tres persones de les juntes empresarials són dones.
Aquesta directiva persegueix que els llocs d'administrador o administradora siguen ocupats pel sexe menys representat en un 33% o 40%, i que es fixen objectius per a millorar l'equilibre. A Espanya, es publicarà pròximament l'Avantprojecte de Llei orgànica de Representació Paritària de Dones i Homes en els Òrgans de Decisió.
Lleis i directives en sostenibilitat en desenvolupament
1. Proposta de Green *Claims *Directive: La Directiva sobre noves normes per a fonamentar les al·legacions ecològiques o, en anglés, Green *Claims *Directive cerca establir criteris contra el blanqueig ecològic o *greenwashing, així com declaracions enganyoses amb la finalitat d'aplicar un major control i transparència a alguns fabricants per a promocionar productes.
2. Proposta de Directiva sobre diligència deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat: La proposta de Directiva sobre diligència deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat vol fomentar un comportament amb impacte social positiu, sostenible i responsable de les empreses. Aquesta directiva obligarà les grans empreses a identificar, previndre i dissenyar mesures contra els efectes negatius en el medi ambient i els drets humans. Altres organitzacions, com les pimes col·laboradores o que formen part de la seua cadena de subministrament, es veuran influïdes de manera indirecta.Amb aquesta Directiva, les víctimes poden emprendre accions legals per danys i perjudicis que es podrien haver evitat amb una adequada diligència deguda. A més, inclou que les persones que ocupen càrrecs de direcció hauran de tindre en compte en les seues decisions l'impacte en drets humans, canvi climàtic i medi ambient.
Més informació
Font:diarioresponsable.com