D'acord amb el nostre informe, més del 68% de les pimes del Pacte Mundial de l'ONU Espanya s'han compromés públicament a treballar en la consecució dels *ODS. D'altra banda, un 21% ha establit compromisos mesurables i quantificables i pràcticament un terç d'elles reporten bones pràctiques en la matèria. Aquestes xifres, encara que s'allunyen encara de les dades de les grans empreses, reflecteixen la voluntat de les pimes de contribuir de manera concreta i efectiva als objectius globals de sostenibilitat.
Les pimes destaquen en igualtat de gènere
Pimes sostenibles contra el canvi climàtic
Milloren els aspectes laborals entre les pimes
Es necessita millorar en la lluita contra la corrupció i els drets humans
1. Les pimes destaquen en igualtat de gènere
És en igualtat de gènere on les pimes espanyoles del Pacte Mundial demostren un millor acompliment. En concret, el 89% d'aquestes empreses han integrat la igualtat de gènere en les seues estratègies i plans de sostenibilitat. Aquest compromís es reflecteix en la implementació de mesures per a assegurar l'equitat salarial, amb un 66% de les pimes que han establit polítiques en aquesta matèria. Així mateix, s'observa un augment en la implementació de polítiques contra l'assetjament sexual en les pimes: un 47% de les empreses consultades ha implementat mesures específiques per a abordar aquest problema, la qual cosa demostra un major reconeixement de la importància de crear entorns de treball segurs i lliures de discriminació.
No obstant això, encara persisteixen desafiaments en la representació de gènere a tots els nivells, perquè encara és reduït el nombre de pimes que estan establint objectius específics. En concret, el 16% posseeix objectius públics per a aconseguir una representació de gènere equilibrada en els llocs de direcció, un 14% en el consell d'administració i només un 9% els ha establits en els comandaments intermedis. Coneix ara la nostra secció especialitzada sobre *ODS com a palanca de transformació per a pimes.
2. Les pimes acceleren en la carrera mediambiental
Les pimes també estan cada vegada més conscienciades dels efectes que tenen sobre el medi ambient, així com de l'impacte que pot produir en els seus negocis l'avanç inexorable del canvi climàtic. De fet, ja un 34% de les pimes adherides al Pacte Mundial de l'ONU Espanya realitza una avaluació d'impactes del canvi climàtic en la seua empresa. I per a respondre a aquest desafiament, les petites i mitjanes empreses del nostre país estan adoptant mesures ambicioses, entre les quals destaca el compromís d'aquestes empreses en la reducció d'emissions de CO?, que aconsegueix el 75%. Aquest augment de 13 punts respecte a l'any anterior reflecteix un enfocament proactiu cap a la mitigació del canvi climàtic. En aquest punt també cal subratllar un tímid avanç en l'establiment d'objectius climàtics basats en la ciència, que passen del 3% al 4%.
D'altra banda, les pimes estan demostrant una gran involucració en l'àmbit de l'economia circular: prop del 23% d'aquestes empreses ha implementat mesures d'economia circular i el 75% aposta per la gestió eficient dels seus recursos. Igualment, un 17% està apostant per l'ecodisseny i un 23% està realitzant avaluacions del cicle de vida dels seus productes. A més, és important destacar que les pimes espanyoles volen estar a l'avantguarda de la innovació sostenible en matèria de clima, amb un 64% d'aquestes empreses que ja estan utilitzant tecnologies i solucions respectuoses amb el medi ambient per a reduir la seua petjada de carboni i mitigar el calfament global.
Com a àrea de millora, l'informe assenyala la integració de les energies renovables en l'estratègia de l'empresa: tan sols un 2% de les pimes ha aconseguit incorporar plenament les energies renovables. Coneix ara la nostra secció especialitzada sobre canvi climàtic, medi ambient i pimes.
3. Milloren els aspectes laborals entre les pimes
Les normes laborals les pimes han mostrat un progrés significatiu amb l'adopció de polítiques i mesures de no discriminació. En concret, un 73% d'aquestes empreses ha realitzat pràctiques que promouen la igualtat d'oportunitats i eviten la discriminació en l'entorn laboral.
Igualment, un 73% de les pimes ha posat en marxa mesures orientades a la conciliació laboral, reconeixent la importància de promoure un equilibri saludable entre el treball i la vida personal de la plantilla. Així mateix, les nostres pimes avancen notablement en l'àrea de la salut, amb un 71% que ha implementat programes orientats a promoure la salut i el benestar del seu personal. Aquest enfocament reforça la idea que la cura de les persones treballadores és fonamental per a l'èxit a llarg termini de les empreses i subratlla el compromís de les pimes a garantir condicions laborals segures i saludables per a la seua plantilla. Coneix ara la nostra secció especialitzada sobre normes laborals i pimes.
4. Es necessita millorar en la lluita contra la corrupció i els drets humans
Les empreses consultades estan intensificant els seus esforços en la lluita contra la corrupció. Segons l'informe, 8 de cada 10 pimes del Pacte Mundial de l'ONU Espanya ja ha implementat una política d'anticorrupció. A més, el 62% ha establit un codi de conducta, i el 32% disposa d'un canal de denúncies. No obstant això, encara queda un ampli marge de millora en aquesta àrea, ja que només el 20% té un codi ètic per a proveïdors, el 15% reporta casos de corrupció i únicament el 9% informa sobre beneficis i impostos pagats. Aquestes dades subratllen la importància de promoure la integritat empresarial i millorar les accions contra la corrupció en el sector de les pimes. Coneix ara la nostra secció especialitzada sobre lluita contra la corrupció i pimes.
Quant a l'àrea de drets humans, encara que s'ha observat un augment en la implementació de polítiques específiques, que passen del 8% al 10%, encara queda camí per recórrer. Només un 3% de les pimes analitzades realitza avaluacions d'impacte de les seues activitats en els *DD.*HH., la qual cosa indica la necessitat de continuar treballant en aquest àmbit crucial per a garantir pràctiques empresarials ètiques i responsables. Coneix ara la nostra secció especialitzada sobre drets humans i pimes.
Més informació
Font: pactomundial.org