Analitzem com està el panorama empresarial espanyol en matèria de sostenibilitat i quins són els principals reptes als quals s'ha d'enfrontar l'ecosistema emprenedor per a poder complir amb els objectius de l'Agenda 2030.
Encara que ens semble d'allò més moderna, en realitat la paraula sostenibilitat compta amb més de tres segles d'existència. En concret, té el seu origen en el terme alemany *Nachhaltigkeif que va usar per primera vegada el jurista Hans *Carlowitz en 1713 per a referir-se a la utilització òptima dels boscos com a fonts d'energia.
Hui, el concepte ha evolucionat fins al punt de convertir-se en un autèntic fenomen de masses, una tendència social i política i el far que guia gran part de les iniciatives empresarials i polítiques a través de les *ESG i els *ODS, respectivament.
Què signifiquen les sigles *ODS i *ESG?
Però, que volen dir aquestes sigles? Els *ODS són l'acrònim dels Objectius de Desenvolupament Sostenible proclamats per l'ONU en 2015 i subscrits per 193 països per a complir amb l'Agenda 2030. Són en total 17 objectius, que inclouen aspectes tan utòpics com la fi de la pobresa o la fam zero, al costat d'uns altres com l'educació de qualitat, la igualtat de gènere, aigua neta, energia assequible i no contaminant, ciutats i comunitats sostenibles o producció responsable, entre altres.
La crua realitat és que, com recorda Pablo Sánchez, director executiu de B *Lab , “només el 25% de les pime saben el que són els *ODS, enfront del 80% de les grans corporacions”. L'informe Com va el compliment de l'Agenda 2030, realitzat per Javier *San Martín, professor d'Operacions Sostenibles de *OBS , eleva aqueixa xifra una mica més, fins a el“42% en el cas de les pimes i el 39%, en el dels autònoms”. En qualsevol cas, queda molt per fer en la divulgació i formació d'objectius.
*ESG, per part seua, és l'acrònim de *Environmental, Social *and *Governance, o *ASG per les seues sigles en espanyola (Ambient, Social i Governança) i fa referència als paràmetres que ha d'avaluar tota empresa per a mesurar l'impacte del seu negoci. Tenen una rellevància creixent perquè cada vegada són més les administracions, consumidors i grans corporacions que tenen en compte aquests criteris a l'hora de valorar inversions, compres o contractacions públiques.
Com resumeix *Johanna Gall, *CEO i cofundadora de *Aplanet, consultora especialitzada en *ESG, “la sostenibilitat està més en alça que mai. Abans era una mica més voluntari, per dir-li als grups d'interés el que estaves fent. I ara és una obligació. I la part de *ESG s'ha equiparat ja a la part financera. Ara està basat en dades i es pot mesurar.”
Així estan les empreses espanyoles
Arribats a aquest punt, com estan les empreses espanyoles en matèria de sostenibilitat? Perquè, segons l'Índex de Risc i Rendiment de la Sostenibilitat Empresarial publicat per *EcoVadis, “en global, les empreses espanyoles aconsegueixen una puntuació de 54,6 sobre 100, situant-se molt prop de la mitjana europea (55 punts).
Les grans empreses són les que registren millors resultats (55,1 punts), però les pimes confirmen el seu compromís amb la sostenibilitat en tots els àmbits amb 54,6 punts. Les polítiques en drets humans (57,3) i mediambientals (56,3) són les principals àrees d'actuació per a les organitzacions espanyoles, que obtenen pitjors puntuacions en la variable ètica (51) i especialment en les compres sostenibles, que continuen sent la gran tasca pendent a nivell espanyol (43 punts), europeu (44,8) i mundial (40,6)”, explica *Giulia *Borsa, Sènior *ESG *Solution *Advisor en *EcoVadis.
Més informació
Font: emprendedores.es