FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
Com poden les pimes aplicar els Objectius de Desenvolupament Sostenible?

Com poden les pimes aplicar els Objectius de Desenvolupament Sostenible?

L'accés a nous mercats és una de les oportunitats que ofereix l'Agenda 2030 a les entitats empresarials
Per a determinar les prioritats, cal realitzar una anàlisi detallada de la cadena de valor, del seu impacte social i ambiental

Reducció de costos i de la factura fiscal, millora de la reputació i de la competitivitat, accés a nous mercats, o un millor accés al finançament. La sostenibilitat hauria de ser una part vertebral en les estratègies de negoci de les pimes. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (*ODS) són un conjunt de 17 objectius globals establits per les Nacions Unides en 2015 com a part de l'Agenda 2030. Representen una crida universal per a contribuir de manera coordinada a posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir que totes les persones gaudisquen de majors dosis de pau i prosperitat. El que les pimes els incorporen comporta una oportunitat ineludible d'assegurar un futur pròsper. Estes constitueixen el 99,9% del teixit empresarial al nostre país i generen més del 70% de l'ocupació, per la qual cosa exerceixen un paper crucial en este canvi.

Quins aplicar
Què *ODS són els que, com a mínim, ha d'aplicar una pime? Sara *Argüello, secretària general tècnica del Consell General d'Economistes d'Espanya, assenyala que "les empreses han de definir un conjunt clar de prioritats i seleccionar els *ODS en els quals se centraran". Al seu judici, cada *ODS tindrà diferent rellevància per a cada empresa, en funció del seu sector i país d'actuació. "Eixes prioritats es defineixen en funció dels impactes positius i negatius que estes poden causar en els *ODS", explica. És a dir, no hi ha un *ODS millor que un altre. Depén del país, el sector i la cultura de l'empresa. Segons Cristina Sánchez, directora executiva del Pacte Mundial de Nacions Unides Espanya; "les pimes han d'enfocar-se en els *ODS que siguen rellevants per al seu model de negoci i sector".

Actualment, els *ODS més treballats per les pimes espanyoles, d'acord amb la seua consulta empresarial són el 5 sobre igualtat de gènere, el 8 de treball decent i creixement econòmic i el 12 sobre producció i consum responsable.

Per a alinear l'estratègia d'una empresa conforme al marc de l'Agenda 2030 existeix la metodologia *SDG *Compass, la referència internacional promoguda pel Pacte Mundial de Nacions Unides. *Argüello comenta que un altre dels objectius d'esta metodologia és donar a les empreses claus per a utilitzar un llenguatge i un marc comú a l'hora de reportar i comunicar en matèria de desenvolupament sostenible. Però, "en qualsevol cas, no s'hauria d'iniciar cap estratègia nova sense tindre en compte els trets generals i objectius bàsics dels *ODS".

Sánchez glossa els passos clau que cal donar: entendre els *ODS, definir prioritats, establir objectius, integrar els *ODS en l'estratègia empresarial i reportar i comunicar. Els *ODS han d'integrar-se en l'estratègia general de l'empresa, de manera que el compromís amb este marc es veja reflectit en totes les accions i àrees de l'organització. És crucial que la pime es familiaritze amb els 17 *ODS i les metes específiques de cadascun. Hui dia, el 42% de pimes i microempreses del nostre país coneix els *ODS en profunditat, "una dada bastant positiva però millorable respecte a les grans empreses, en les quals el percentatge ascendeix al 73%". D'altra banda, les metes han de ser quantificables i mesurables per a avaluar el progrés al llarg del temps.

Recomanacions
*Argüello insisteix que els *ODS, i tot el relacionat amb la sostenibilitat, "ha de ser afrontat com una carrera de fons"; fent passos curts però assegurances. Destaca que és preferible anar introduint esta cultura a poc a poc, sobretot tenint en compte l'escala de la pime. "Una pime ha d'arribar als *ODS en funció de la seua activitat i hi ha coses que podrà i deurà fer i altres que serà necessari anar coordinant-se amb el seu sector i els responsables de la seua cadena de valor", recomana. També aconsella que ho comuniquen. "Segur que, si fan un mapa de tot el que ja estan fent, s'emportaran sorpreses positives", afirma.

És important conéixer i certificar el grau de sostenibilitat d'un negoci. Per això, Banc Santander ofereix la possibilitat d'analitzar el nostre grau de sostenibilitat i obtindre la certificació de *AENOR per a diferenciar-se dels competidors. És tan senzill com completar un formulari des de la Banca En línia per a comprovar el nivell de sostenibilitat en quatre aspectes: gestió integral de la sostenibilitat, ambiental, social i econòmica. Un informe personalitzat i una guia de millors pràctiques ens ajudarà a ser més sostenibles i a impulsar el creixement.

Per part seua, Sánchez assenyala que "és fonamental que l'alta direcció de la pime estiga compromesa amb la integració dels *ODS en l'estratègia empresarial perquè estableix la visió i el compromís de l'empresa cap a la transició sostenible". A més, "el lideratge de l'alta direcció serveix com a exemple inspirador per a empleats i altres parts interessades". La formació i sensibilització a la plantilla és un altre dels passos crucials perquè la integració dels *ODS es produïsca d'una forma efectiva, de manera que s'involucre a tot el personal.

Així, "la millor manera de contribuir als *ODS és fer-ho de manera estructurada". El 86,8% de les pimes espanyoles duu a terme accions que contribueixen als *ODS, però només el 24% ho fa de manera estructurada. Des del Pacte Mundial de l'ONU Espanya han creat un espai web en obert amb més de 90 recursos seleccionats i bones pràctiques per a millorar la integració dels *ODS. Podran trobar les guies per a posar en marxa o millorar programes de sostenibilitat, així com publicacions i formacions gratuïtes. Igualment, tindran a la seua disposició eines pràctiques i guies per a desenvolupar polítiques en sostenibilitat, recomanacions d'acció i un ampli nombre de casos d'èxit d'empreses amb els quals inspirar-se.

En paraules de *Argüello; s'ha de plantejar des de la Direcció quines mesures es podrien implantar en relació amb empleats (polítiques de contractació, condicions laborals, formació i sensibilització amb estos temes,…), proveïdors (fer costat a emprenedors, fomentar la contractació d'empreses locals, contractar proveïdors que treballen amb productes ecològics,…), clients (implementar processos adequats per a garantir la seguretat en els productes i serveis de l'empresa, realitzar accions de màrqueting que promoguen valors ètics…) i amb la societat en general i el medi ambient (reduir el consum energètic, d'aigua i de paper... ).

Més informació

Font: eleconomista.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia