Sostenibilitat, petjada de carboni, energies netes, economia circular, renovables… Tots estos termes s'han afermat en la conversa de negocis i s'han convertit en paraules claus per a entendre com han de canviar les coses i com necessiten ajustar-se les estratègies de negoci. Les consultores els inclouen en els seus informes anuals i en les seues recomanacions, i les grans empreses els aborden en les seues presentacions davant inversors i en els seus plans mestres. Però què passa amb les pimes?
Les petites i mitjanes empreses són una part fonamental del teixit productiu global. Només a Espanya, i segons càlculs de *Funcas, les pimes són el 99,8% de les empreses del país i generen el 62,1% de l'ocupació empresarial (això és, eliminant dels comptes l'ocupació pública). Va en línia amb les mitjanes europees: el 99,8% de les companyies de la UE-27 són petites i mitjanes empreses.
El seu paper en qualsevol transició que s'aborde des del teixit empresarial és, per tant, crucial. Elles són una part fonamental del total de les empreses. No obstant això, quan toca abordar qüestions de transició energètica i de sostenibilitat reconeixen les seues limitacions.
Això no vol dir que la transició verda no els interesse. En certa manera, es podria dir que succeïx el contrari. Entre les petites i mitjanes empreses hi ha un elevat interés per la sostenibilitat i per incorporar-la en la seua estratègia corporativa. Així ho demostren les conclusions de l'estudi El camí cap al creixement: bastir ponts sobre la bretxa de les pimes en matèria d'informació sobre sostenibilitat, elaborat per *Sage, en col·laboració amb *ICC, *PwC UK i *Strand *Partners, i que partix d'una mostra global de pimes. Les seues dades apunten que el 83% de les pimes veu la sostenibilitat com un assumpte prioritari.
Per al 83% de les pimes, la sostenibilitat és un assumpte prioritari
Els números indiquen una tendència a l'alça, amb una pujada de 7 punts percentuals enfront de l'any anterior. A les petites i mitjanes empreses, la sostenibilitat els interessa cada vegada més, però poques estan aconseguint aconseguir el seu ideal verd. Només un 8% de les pimes analitzades està mesurant el seu impacte o reportant la seua petjada. A un 73% li frenen els costos inicials i al 65% la complexitat de l'actual sistema d'informació sobre petjada.
També pesa el desconeixement i la dificultat per a accedir a la informació sobre sostenibilitat i transició verda. L'Informe sobre pimes i sostenibilitat en 2024, elaborat per *FINRESP, mostra que un 75% considera prioritari fer esforços connectats amb factors ambientals, socials i de governança i que un 80% té clares quines barreres els impedixen fer-ho. Encara que un 71% ha incorporat mesures de sostenibilitat en els últims tres anys, encara fallen en altres àrees *ESG.
Això és un problema. D'entrada, pot suposar un repte a futur perquè la pressió normativa verda ha anat creixent en els últims anys i continuarà fent-ho. Les pimes hauran d'enfrontar-se a un major control sobre qüestions de sostenibilitat i necessiten anar-se preparant per a afrontar-ho. Per a continuar, este desconeixement o esta sensació de no saber per on començar o com fer les coses els està impedint accedir als avantatges que una estratègia sostenible pot reportar.
Una estratègia en sostenibilitat eficient els pot permetre ser més competitives, més resilients i fins més innovadores. Cal no oblidar tampoc l'impacte positiu que pot tindre en els comptes corporatius, perquè l'eficiència verda implica no poques vegades a la llarga eficiència econòmica. Així, per exemple, una aposta decidida per les energies renovables pot obrir la porta a baixades en els costos energètics o a una major autonomia energètica per a la companyia.
Comptar amb un *partner que guie en la transició energètica es convertix en fonamental per a aconseguir l'èxit
Per això, tan important com comprendre la importància de fer el salt a una estratègia més sostenible és entendre què es necessita per a això i qui pot ser el *partner que acompanye en eixe procés. Des d'Amb tu Energia, per exemple, ajuden a entendre quines solucions són les més adequades per a cada cas i què és el que convé millor a cada empresa. «Les nostres solucions no sols són sostenibles, sinó que també garantixen un retorn econòmic. Et guiem cap a un present sostenible i rendible» assegura Begoña *Laveda, directora de màrqueting i comunicació.
Per a una empresa pot resultar interessant comprendre el potencial de la instal·lació de plaques solars per a produir la seua pròpia energia o el proveir-se d'energia verda per a aconseguir reduir la seua petjada de carboni en el còmput final. Entendre la casuística pròpia ajuda a perfilar una estratègia ajustada a les necessitats específiques de l'empresa.
I ací està la peça fonamental en la transició verda de les pimes: per a convertir-les en grans de la sostenibilitat necessiten coneixements. Necessiten poder accedir a la informació necessària i adaptada als seus reptes i operatives sobre el que suposen la transició verda i la transició energètica, i què han de fer per a afrontar-les amb èxit. Els bons propòsits requerixen un camí buidat per a convertir-se en fets.