FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
El canvi climàtic obliga les empreses a transformar-se

El canvi climàtic obliga les empreses a transformar-se

L'energia, el transport, l'alimentació o la indústria tèxtil són els sectors més afectats per les variacions meteorològiques, però tots hauran d'adaptar-se a les noves legislacions

Totes les companyies, incloses les petites i mitjanes empreses (pimes), que conformen el 99% del teixit industrial espanyol i creen el 64% de l'ocupació, estaran obligades a canviar els seus models per a fer-los més sostenibles. El motiu principal és que progressivament hauran de complir unes legislacions estatals i internacionals que els forçaran a contaminar menys. Al seu torn, el consumidor, cada vegada més conscienciat, premia a les companyies més responsables amb el medi ambient. Ana Gómez, directora del títol superior de Sostenibilitat de l'escola de negocis *ESIC *Business & Màrqueting *School, considera que les empreses han d'apostar per ser innovadores, i que la transformació ha de ser general, “és un procés que requereix intel·ligència col·lectiva”.

Les companyies no s'enfrontaran de la mateixa forma a les mesures contra la descarbonització que la legislació anirà imposant. Les grans empreses ja paguen a la Unió Europea (UE) a canvi de contaminar, a través d'un sistema de bons per a poder emetre diòxid de carboni (CO?). Les pimes, que són les responsables del 50% de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, segons la consultora *Climate *Strategy & *Partners, també s'enfrontaran a regulacions. Ho defensa *Fabrizio *Ferraro, director de l'Institut de Lideratge Sostenible de l'escola de negocis *IESE: “Si la situació mediambiental empitjora, és probable que s'aprove un impost a les emissions per a totes les companyies. Algunes no podran permetre-li-ho i hauran de desaparéixer”.

Ja s'estan fent els primers passos cap a estes noves normatives. La UE va aprovar al novembre del passat any la directiva d'Informes sobre Sostenibilitat Corporativa (*CSDR, per les seues sigles en anglés), que obliga les empreses a indicar el seu impacte segons criteris ambientals, de justícia social i de governança (*ESG, en anglés). El gener vinent, les empreses d'interés públic amb més de 500 empleats crearan els seus informes per a entregar-los en 2025 i les companyies hauran d'oferir les seues dades progressivament, depenent de la seua grandària. Finalment, les pimes cotitzades entregaran els seus informes en 2027, encara que podran retardar-ho fins a 2028.

Els sectors que han de canviar
Alguns dels sectors més assenyalats són els de l'energia, el del transport, el de l'alimentació i el de la indústria tèxtil. Històricament han sigut els més contaminants, per la qual cosa hauran d'escometre modificacions més dràstiques en el seu model de negoci. A més, tenen una major dependència de matèries primeres la producció de les quals està en risc pels efectes del canvi climàtic. És el cas de les fàbriques de roba, que patiran les conseqüències de les sequeres. Es necessiten 7.500 litres d'aigua per a confeccionar uns pantalons vaquers, l'equivalent del que beu una persona de mitjana en set anys, una xifra que cada vegada és menys assumible, segons va publicar l'Organització de les Nacions Unides (ONU) en 2019. El procés de canvis hauria d'estendre's, segons els experts, a la pròpia cadena de consum, als ciutadans. Seguint amb l'exemple de la indústria tèxtil, anualment es confeccionen 100.000 milions de peces en el món, segons xifres de l'últim informe elaborat per la Global *Fashion Agenda; i la vida útil mitjana d'un parell de vaquers, és de dos a tres anys, segons el *International Fabricara *Institute (*DLI).

Més informació: Més informació

Font: elpais.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia