FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
Indústria 4.0: La revolució de les revolucions

Indústria 4.0: La revolució de les revolucions

Enrique Ramírez, president de l'Observatori de la Indústria 4.0, explica l'evolució i situació actual d'un desenvolupament tecnològic sense precedents

El món actual està en continu canvi i, amb ell, el fan les maneres de produir i el model industrial. La tendència d'aquests últims anys es desenvolupa entorn de la digitalització i a l'aparició de noves tecnologies que faciliten els processos de producció. Parlem de l'anomenada Quarta Revolució, més coneguda com a Indústria 4.0.

Enrique Ramírez, president de l'Observatori de la Indústria 4.0, explica que s'està produint un dels canvis socials i de conducta més importants i ràpids que mai s'hagen produït en la història de la humanitat. “No obstant això, el pes de la indústria, com a sector econòmic a Espanya, porta disminuint des dels anys 80, havent perdut rellevància i cinc punts del seu pes en el PIB, quasi el 20% des que ens incorporem a la Unió Europea en favor del sector serveis”. Un escenari, el declivi del sector, que “sembla no tindre fre”.

D'igual forma, explica que la indústria espanyola semblava estar atrapada en el seu model productiu i, ara, ha trobat en la transformació digital aqueix catalitzador per a poder donar resposta als reptes als quals s'enfronta amb un model productiu més sòlid, competitiu i sostenible.

La pandèmia com a impuls per a la digitalització
Quant a la situació de la indústria espanyola, l'Observatori de la Indústria 4.0, al costat de *NTT Data, acaba de publicar l'IV Estudi *Smart *Industry, un informe l'objectiu del qual és analitzar l'estat actual de la indústria espanyola enfront de la transformació digital, així com la seua evolució al llarg dels anys. En ell, un 80% de les empreses participants assegura que la situació creada a nivell mundial i local per la pandèmia ha contribuït a accelerar la transformació digital en l'àrea de Tecnologies de la informació (TU).

Aquesta dada demostra que la pandèmia ha marcat un abans i un després en el que a la digitalització es refereix. “A conseqüència de la Covid-19, les empreses espanyoles ens hem enfrontat a una sèrie de reptes com ha sigut la reducció de personal o equips de treball sencers en les nostres oficines, perquè treballen a casa i així protegir la seua salut”, explica el president.

Les empreses espanyoles també han hagut d'enfrontar-se a uns pics sobtats de demanda, així com a una necessitat imperial de general eficiències en els processos per a impulsar la productivitat i reduir els costos. Aquest procés s'ha desenvolupat en un escenari en el qual la tendència dels preus només anava a l'alça, especialment a partir del primer trimestre del 2021. “A conseqüència d'aqueixos reptes, considere que hem trobat en els paradigmes de la indústria 4.0 els aliats que estan sent essencials per a combatre aquestes situacions tan especials”, afig Ramírez.

D'igual forma, i tal com es confirma en l'informe, la digitalització en el sector industrial durant els últims anys ha experimentat un creixement exponencial. La Covid-19 continua tenint gran impacte en les empreses i les companyies han hagut d'apostar per cadenes de subministrament més àgils, flexibles i amb autonomia tecnològica, amb l'objectiu d'accelerar la seua recuperació econòmica.

Ara, les empreses han hagut d'accelerar el seu desenvolupament tecnològic i apostar per l'adaptació de les operacions al nou entorn (31%), la gestió de persones (26%), la planificació d'una demanda inestable (26%) i en seguretat i riscos laborals (18%).

La transformació digital, una “obligació” per a les empreses
A pesar que la digitalització, tal com afirma Enrique Ramírez, ja no és una opció, sinó una “obligació” perquè les empreses seguisquen en la carrera i siguen rellevants en el futur, existeixen nombroses companyies que encara no compten amb plans de transformació digital. “Crec que la indústria espanyola ho ha entés perfectament i en els últims anys ha tingut una impressionant evolució. Des d'aqueix modest valor del 26% d'empreses amb un pla de transformació digital en 2018, al 71% actual”, puntualitza.

Això no vol dir que aquelles que no es transformen digitalment estiguen abocades al fracàs, però actualment existeixen nombroses febleses estructurals difícils de salvar que demostren aquesta tendència. Per exemple, el cost energètic a Espanya, del qual la indústria és tradicionalment un gran consumidor.

Altres febleses poden ser la massa crítica del sector, en el qual 99,78% de les empreses industrials espanyoles són pimes; les baixes taxes d'inversió en I+D+i; la falta d'alineació amb el sector educatiu per a evolucionar cap als perfils professionals que es requereixen en el futur; i la falta de plans específics globals per al sector de la innovació i l'emprenedoria.

Com qualsevol procés, el de la digitalització també comporta un aprenentatge i desenvolupament des de zero. És per això que les empreses han d'apostar en aquesta direcció per a poder evolucionar en harmonia amb les noves tendències del sector industrial. L'IV Estudi *Smart *Industry mostra que un dels problemes més comuns és la falta de formació en l'àmbit digital i tecnològic, que, juntament amb el desconeixement de metodologies que acceleren el lliurament del valor al negoci de les iniciatives de transformació digital, suposa un important fre en el procés.

Com opina Enrique Ramírez, fa falta una clara involucració des de la direcció de les empreses que es recolze en un equip que lidere el canvi. Per a això, és necessari dur a terme una sèrie de “passos crucials” perquè els treballadors coneguen el projecte, i no sols això, sinó que també vulguen involucrar-se, aprendre, desenvolupar noves habilitats i que se'ls ajude a reforçar-les contínuament.

Més informació

Font: capital.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia