FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
La indústria agroalimentària i l'I+D sostenible: al capdavant, però amb suport

La indústria agroalimentària i l'I+D sostenible: al capdavant, però amb suport

El sector ha fet un esforç notable, però urgix facilitar els mitjans a les empreses perquè puguen invertir, millorar la seua competitivitat i crear valor

Els denominats dispositius connectats, aquells que comprenen des dels rellotges i televisors intel·ligents fins als assistents de veu o els equips d'assistència sanitària, formen ja part de la vida de milions de ciutadans. Per això, l'Institut d'Investigació *Capgemini ha volgut avaluar fins a quin punt són importants per als consumidors. Amb una base de més de 10.000 enquestes a ciutadans majors de 18 anys en 13 països d'Àsia-Pacífic, Europa, el Regne Unit i Amèrica del Nord, l'estudi revela que més d'un terç dels consumidors té previst comprar més dispositius d'este tipus enguany, sent els equips de salut i seguretat domèstica els que generaran majors vendes.

Segons l'enquesta, el 67% dels consumidors considera que els productes connectats són una necessitat i el 41% afirma que els ajuden a estalviar temps i els fan patir menys.


Una altra de les conclusions que llança l'enquesta és que si bé els consumidors demanden cada vegada més productes connectats, també esperen que les empreses de tecnologia que els comercialitzen assumisquen una major responsabilitat en qüestions de sostenibilitat, com els residus electrònics, i garantisquen una major protecció de les dades. Connectats sí perquè la tecnologia facilita la vida, però amb seguretat i respecte al medi ambient és la màxima més exigida.

El 68% dels consultats vol que les organitzacions que desenvolupen estos equips garantisquen que són sostenibles i exigixen obtindre informació sobre la seua petjada de carboni. Una altra de les peticions realitzades per la majoria d'enquestats té a veure amb la interoperabilitat. “Abordar la facilitat d'ús hauria de ser una prioritat per a les empreses de productes connectats”, sosté l'estudi de *Capgemini.

De fet, quasi dos de cada tres consumidors (65%) afirmen que seria més convenient si hi haguera una interfície única per a tots els productes connectats.

En les dades relatives a Espanya, la consultora destaca que l'entreteniment connectat (77%), els vehicles connectats (57%) i els altaveus (60%) són els productes que compten amb el major nombre de consumidors, igual que ocorre a nivell global (80%, 60% i 52% respectivament). Els usuaris a Espanya volen reduir el temps que passen enfront de la pantalla (68%) i, per a això, estan disposats a explorar dispositius amb *IA sempre actius que milloren la seua qualitat de vida (60%).

En paraules de Nicolas Rousseau, responsable global de l'oferta de productes i servicis intel·ligents de *Capgemini: “Els consumidors utilitzen els dispositius connectats per a fer la seua vida més fàcil, però poden ser molt més que això. Tenen el potencial de permetre productes hiperpersonalitzats”.

Des del sector agroalimentari, considerem que s'haurien de fer esforços clarament superiors en la lluita contra el canvi climàtic. De fet, esta indústria pot servir d'exemple de com és possible mantindre l'eficàcia i la rendibilitat i, al mateix temps, complir amb criteris d'innovació i sostenibilitat que ajuden a pal·liar les seues conseqüències.

La situació resulta especialment important si tenim en compte que este nou plantejament enfocat cap a una mena de producció més sostenible respon a un context al qual fins fa poc no havíem d'enfrontar-nos o l'abast del qual, almenys, desconeixíem. Des del canvi climàtic fins a l'increment exponencial de la població mundial, que a principis de 2023 va aconseguir els 8.000 milions de persones, hui existixen tremends reptes per al sector en termes de sostenibilitat i de subministrament d'aliments, tenint en compte, a més, la limitació dels recursos.

Davant esta recurrent situació, la indústria agroalimentària ha de tindre la capacitat de garantir solucions innovadores per a produir més amb menys. De fet, el sector està apostant decididament per la tecnologia aplicada, entre altres coses, a l'obtenció de noves varietats de plantes i aliments capaços d'oferir collites anuals més abundants, en climes adversos, amb un menor ús d'aigua i de fertilitzants i amb la capacitat de resistir a plagues i patògens sense l'ús de pesticides. A més, tot això s'està aconseguint mentre es mantenen els estàndards de qualitat adequats a les demandes de sabor, textura i color dels aliments exigides pels consumidors.

Però l'evolució i revolució del camp no es limita únicament a la innovació científica i empresarial. En les últimes dècades, la inversió que està realitzant el sector en I+D suposa un important esforç en recursos humans i econòmics, la qual cosa, sens dubte, està possibilitant una autèntica revolució agroalimentària per part d'algunes empreses a nivell mundial, capaços de dedicar la tremenda quantitat de recursos necessaris per a dur a terme esta innovació tecnològica i, la responsabilitat posterior de la qual, és donar accés als agricultors perquè puguen oferir els beneficis d'estos avanços a tots els consumidors.

D'esta manera, els reptes de la indústria agroalimentària únicament poden afrontar-se si es tenen en compte totes les seues variables, tant les econòmiques, com les mediambientals i humanes. La indústria fa tot el possible per garantir una alimentació sana, sostenible, assequible i de qualitat. Al mateix temps, ens esforcem a continuar contribuint al desenvolupament econòmic i a incentivar la generació de riquesa en les àrees rurals a través de l'agricultura, com a mesura que pot ajudar a lluitar contra el fenomen de la despoblació en eixes regions.

Per a aconseguir tot això, governs i institucions han d'unir-se a esta revolució d'un sector clau per a l'economia espanyola i mundial. L'administració ha de treballar de la mà de la indústria i fomentar un desenvolupament sostenible, facilitant la inversió en noves tecnològiques que permeten consolidar l'agricultura 4.0. Es necessiten, per a això, més casos de col·laboració públic-privada en la qual participen tots els actors implicats: empreses, administracions, universitats i associacions, entre altres grups d'interés rellevants en la matèria.

El nostre sector està apostant pel que demana i necessita la societat: una alimentació saludable basada en productes naturals i de qualitat, capaces de generar resistència a la nova realitat climàtica que afecta a totes les regions del món i, a més, afavorint la generació de riquesa en tota la cadena de valor. Per a aconseguir-ho, és necessari facilitar els mitjans a les empreses del sector, la majoria de les quals són pymes, perquè puguen invertir, millorar la seua competitivitat i crear valor a través de la relació amb clients i consumidors.

Hui dia resulta més necessari que mai un sòlid i ampli compromís social per a avançar cap a un nou model, considerant tots els factors i protagonistes, no sols a Espanya, sinó a nivell global. Però han de ser els representants polítics els qui assumisquen la seua responsabilitat i aproven les mesures legislatives necessàries per a assegurar eixe compromís i que actuen amb una visió transversal que ajude a tota la societat.

És el moment d'accelerar el progrés i l'impacte del sector per a afrontar els desafiaments globals. Amb l'ajuda de tots els actors involucrats, hem de continuar treballant per un sector agrícola innovador i al servici de les persones, que proporcione una alimentació saludable i sostenible, com requerix el món en el qual hui vivim.

Font: *Cincodias.*elpais

Més informació

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia