És un error per a les pimes continuar plantejant-se la sostenibilitat com una alternativa. Fins i tot, va molt més allà de poder ser considerada una tendència. Podríem, en primer lloc, veure-la quasi com una imposició. L'any passat, el Parlament Europeu va promulgar la Directiva (UE) 2022/2464 sobre Informes de Sostenibilitat Corporativa (*CSRD), que per primera vegada estén a este segment empresarial l'obligació de fer públic un informe anual de l'impacte ambiental, social i de governança (el que es coneix com a triple impacte) derivat de la seua activitat econòmica. De moment, esta normativa aplica només a les pimes que cotitzen en borsa, però previsiblement este tipus d'obligacions acabaran per afectar també la resta de les pimes.
Però sobretot, ha de veure's com una necessitat. Per a garantir la supervivència del planeta i convertir-lo en un món més saludable i més just, sí. Però també per a assegurar el negoci i creixement de la pròpia companyia. Perquè els grups d'interés (els clients, els empleats, els inversors, etc.) exigeixen cada vegada un major compromís per part de les empreses. I estes obligacions, que pretenen impulsar la transformació sostenible de l'economia, poden convertir-se també en un avantatge competitiu per a les pimes.
En un món globalitzat i preocupat per l'impacte negatiu que estem deixant al nostre pas, avançar-se a la legislació i adoptar un compromís sostenible pot marcar la diferència enfront de la competència i atorgar a l'empresa un posicionament privilegiat en el seu sector. El *target de consumidors conscients que busquen alternatives sostenibles està creixent a gran ritme, especialment entre la població més jove. I a l'hora de prendre les seues decisions de compra o contractació, una pime ben posicionada en este sentit eixirà sempre beneficiada.
A més, una aposta decidida i demostrable per la sostenibilitat pot facilitar l'accés a condicions més avantatjoses de finançament, atraure major inversió i situar a la pime en les llistes de proveïdors referents o prioritaris de grans empreses i/o d'Administracions públiques, la qual cosa es traduirà en un augment del negoci.
En este punt, és fonamentals comunicar la sostenibilitat de manera efectiva i transmetre eixa aposta a la societat perquè aquest compromís es transforme en valor reputacional per a la companyia.
Així mateix, desenvolupar una cultura corporativa interna que aconseguisca involucrar als propis empleats en el propòsit de sostenibilitat resulta clau per a aconseguir eixa transformació, perquè és la consciència individual la que impulsa el canvi en les organitzacions. I si a més s'esforcen per *traccionar a la seua cadena de valor i aconsegueixen que proveïdors i clients s'alineen amb eixa voluntat de ser cada vegada més sostenibles, estaran construint els millors fonaments per a l'èxit del seu negoci.
Set mesures per a crear pimes sostenibles
La sostenibilitat ha de ser percebuda com un camí de millora constant i, en eixe procés, des de *Impact *Hub Madrid plantegem set mesures que poden ajudar les pimes a ser més sostenibles, amb tots els beneficis ja comentats que això comporta:
- Reduir l'ús d'energia i recursos disponibles. Es tracta d'utilitzar els recursos de manera eficient. En l'oficina, apostar per un consum responsable de llum, calefacció i aigua, evitar els plàstics d'un sol ús, reutilitzar materials sobrants o apostar per productes responsables i de proximitat. També convé monitorar l'eficiència d'equips i processos i plantejar-se la seua revisió i actualització quan siga convenient.
-Transformar la cadena de subministrament. És fonamental tractar de seleccionar proveïdors locals. Així l'empresa serà més resilient davant possibles fluctuacions econòmiques, reduirà la dependència de les importacions i evitarà la deslocalització mentre contribueix al desenvolupament econòmic local.
-Revisar l'impacte del disseny dels productes. Si la pime fabrica productes físics, convé que revise la petjada ecològica que generen els materials, l'embalatge i els mètodes de lliurament, així com l'eliminació o reutilització d'estos productes al final de la seua vida útil. És aconsellable trobar nínxols d'oportunitat i fer un redissenye optant per alternatives circulars.
-Organitzar reunions virtuals. Les reunions virtuals redueixen l'impacte ambiental que generen els desplaçaments, eliminen barreres geogràfiques i acaben amb els problemes de mobilitat. A més, algunes plataformes virtuals afigen l'opció de subtítols, per la qual cosa poden ser accessibles per a persones amb discapacitat auditiva. Este compromís amb la inclusió i el medi ambient ajuda a construir una forta reputació de marca.
-Optar per mitjans alternatius de transport. El transport aeri representa entre un 10% i un 25% de la petjada de CO? que generen les empreses internacionals. Utilitzar alternatives més ecològiques, com pot ser el tren, és una manera d'evitar les emissions vinculades als viatges de treball.
-Involucrar al personal en mesures efectives. És important escoltar el personal i atendre les seues prioritats, interessos i preocupacions, i oferir-li coneixement i capacitació per a crear consciència sobre els desafiaments mediambientals. Fer-ho de manera divertida i amb aplicacions pràctiques facilita que els empleats entenguen per què i com poden contribuir al canvi.
-Atraure talent sensible a la sostenibilitat. En els processos de selecció convé incloure valors i objectius de sostenibilitat que permeten atraure perfils amb valor afegit que puguen secundar i elevar l'estratègia de la companyia.
Més informació
Font: muypymes.com