FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
La sostenibilitat, el cor de les pimes

La sostenibilitat, el cor de les pimes


En l'últim temps, ha quedat en clar que la sostenibilitat és indispensable en qualsevol empresa.

En l'últim temps, ha quedat en clar que la sostenibilitat és indispensable en qualsevol empresa. Les múltiples crisis que hem travessat han demostrat que aquelles companyies que van apostar pel desenvolupament sostenible han aconseguit sobreviure i créixer. Això és encara més important quan de petites i mitjanes empreses es tracta. Les PIME són la columna vertebral de les economies de molts països i Espanya no és l'excepció. Els responsables polítics, els inversors i altres parts interessades han d'assegurar-se que fan tot el que és a la seua mà per a contribuir a preparar per al futur a aquest segment clau de l'economia.

Un informe recentment publicat per Olivier *Woeffray i Olivier M. *Schwab, membres del Fòrum Econòmic Mundial afirma que les petites empreses representen el 90% de totes les empreses i són responsables de quasi el 70% tant dels llocs de treball, com del producte interior brut (PIB) a tot el món. Per part seua, l'informe del Fòrum Econòmic Mundial “*Future *Readiness *of *SMEs *and *Mid-*Sized *Companies: A *Year *On” conclou que les empreses més xicotetes tenen el que fa falta per a permetre el creixement generalitzat: la innovació i la sostenibilitat en les nostres economies globals, regionals i locals.

Segons aquest informe, el principal repte que preocupa actualment el 67% dels directius de PIME és la supervivència i l'expansió, i quasi la meitat d'elles destaquen el talent com un dels seus principals reptes. En comparació, només el 25% afirma que una de les seues principals àrees d'interés és la tecnologia i la innovació i solo el 7% destaca la sostenibilitat com un repte clau, donant mostra de què es tracta d'una àrea àmpliament treballada. En aquest escenari, els autors de l'article es pregunten: com poden les empreses més xicotetes no sols garantir la seua supervivència immediata, sinó també estar en condicions d'aprofitar les seues capacitats úniques per a garantir el seu èxit a llarg termini i la seua preparació per al futur?

Per a donar resposta a aquesta pregunta, un dels punts que aborden els experts són les claus per a aconseguir el desenvolupament sostenible. Sobre aquest tema, afirmen que les pimes han de desenvolupar les següents estratègies per a, no sols prosperar, sinó també configurar amb èxit la naturalesa del creixement, la innovació i la sostenibilitat de les nostres economies mundials, regionals i locals:

Preveure el creixement a llarg termini: Capacitat de generar una solidesa financera duradora impulsada per models de negoci, productes i/o serveis innovadors.
Apuntar a l'Impacte social: Capacitat no sols d'abordar les externalitats potencials tant positives com negatives sinó, cosa que és més important, que qualsevol resultat empresarial afecte la societat de manera positiva i d'acord amb els objectius mediambientals, socials i de governança.
Tindre capacitat d'adaptació: Habilitat per a desenvolupar alts nivells de resiliència i agilitat, que permeten a l'empresa recuperar-se en temps difícils i identificar i aprofitar les oportunitats a mesura que sorgeixen, i crear disrupció en els models de negoci del futur.
En aquesta mateixa línia, *Woeffray i *Schwab expliquen que, diverses investigacions han demostrat que les PIME i les empreses mitjanes tendeixen a ser menys resilients que les seues homòlogues de major grandària, però a canvi mostren nivells molt més alts d'agilitat. És per això, que treballar en la resiliència pot ajudar una empresa a deixar arrere un enfocament estàtic en el curt termini i en la supervivència, al mateix temps que aprofita al màxim el seu alt nivell d'agilitat. Sobre aquest tema, exposen els especialistes, per a potenciar la resiliència, les PIME poden aprendre el següent en funció del seu nivell de maduresa:

Emergència: Els líders autèntics influeixen positiva i decisivament en la preparació per al futur de les seues empreses. Dirigeixen amb una visió i valors, autoconsciència, autoregulació, modelatge positiu i fomentant l'autenticitat. Tendeixen a empoderar als empleats, la qual cosa motiva a aquests últims a redoblar els seus esforços per a complir la missió de l'organització.
Desenvolupament: L'adequació del talent ha d'entendre's com un dels principals motors de la resiliència de les empreses més xicotetes. En aquest context, les persones "adequades" creuen en el propòsit de l'empresa, treballen en col·laboració amb els altres i tenen qualitats complementàries com l'enginy i la passió en l'acompliment de les seues funcions. Les empreses més xicotetes poden apel·lar als valors i oferir un entorn alineat amb ells.
Consolidació: Mentre que els líders i l'ajust del talent influeixen significativament en la resistència i la preparació per al futur de les empreses més xicotetes, les empreses més madures han de centrar-se en el desenvolupament de marcs empresarials com l'orientació, la flexibilitat del model de negoci, les xarxes, la infraestructura digital i la governança.
Governança: Utilitzar la governança com a estratègia empresarial explícita és clau, sobretot perquè sol ser un territori nou per a les petites empreses.
Digitalització: Les empreses més xicotetes poden aprofitar els seus canals de comunicació més ràpids i les seues estretes relacions per a iniciar i executar la transformació digital a un ritme més ràpid que les grans corporacions, que sovint lluiten per superar la inèrcia i motivar als empleats per al canvi.
Sostenibilitat: Dur a terme una anàlisi sistemàtica i holística del cicle de vida de l'empresa i, a continuació, aprofitar aquestes dades per a informar sobre l'elaboració d'estratègies i la priorització d'iniciatives baixes en carboni i construir accions de connexió amb el nivell de maduresa de l'organització en l'espai de la sostenibilitat.
Talent: Prioritzar i comunicar la cultura i els valors de l'organització, utilitzant pràctiques informals d'RR.*HH. en benefici de l'empresa, a més de donar prioritat a l'adequació emprat-organització tant (o més) que a les aptituds i l'experiència.
Finalment, els experts del Fòrum Econòmic Mundial conclouen que es necessita més suport perquè les petites empreses puguen efectivament desenvolupar tot el seu potencial. També destaquen que és important reconéixer l'impacte que l'entorn polític més ampli té en la seua capacitat per a prosperar.

Més informació

Font: diarioresponsable.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia