L'Agenda 2030 i les seues *ODS han proporcionat a les empreses una estructura adequada per a articular la seua sostenibilitat i cada vegada són més les que han emprés aqueix camí, que es considera clau per a l'estabilitat empresarial. La seua rellevància es manifesta en què la integració de la sostenibilitat i dels criteris ambientals, socials i de governança (*ASG) dins de l'estratègia central del negoci és hui l'aspecte més rellevant per a les organitzacions pel que fa a la gestió d'intangibles. A més, és una de les prioritats en les quals més estan treballant actualment les empreses, segons conclou l'informe *Approaching *the *Future 2023. Tendències en reputació i gestió d'intangibles, elaborat per *Corporate *Excellence-Centre *for *Reputation *Leadership al costat de *Canvas Estratègies Sostenibles i Global *Alliance, i que presenta ara la seua huitena edició.
L'informe és ja un referent internacional per a conéixer les tendències que, obviant els aspectes financers, marquen cada any l'evolució de l'agenda empresarial, i identifica les 10 tendències globals que més importen i preocupen els professionals, estretament connectades i relacionades entre si. Enguany, a més, compte de manera específica amb la visió de l'alta direcció, atenent especialment les seues preocupacions i interessos.
La sostenibilitat es consolida així en els models de negoci, ja que la integració de la sostenibilitat en les estratègies de negoci (60,7%), la definició d'objectius vinculats als *ODS (41%) i les millores en el reporte i l'adaptació a les noves normatives i regulacions en matèria *ASG (37,5%) són els àmbits més treballats.
Per a Isabel López *Triana, cofundadora i directora general de *Canvas, “això es deu, d'una banda, a les exigències cada vegada majors de la normativa, que impulsa a les empreses cap a una transformació profunda i un compromís demostrable amb els *ODS; i per un altre, a les exigències dels seus propis grups d'interés i de la ciutadania en el seu conjunt”. En la seua opinió, independentment del compliment, “el sector empresarial ha d'anar un pas més enllà per a assegurar un futur per a les persones i el planeta”.
El lideratge responsable és la segona tendència en termes de rellevància per a les organitzacions (55,3%), i l'àmbit més prioritari per a l'alta direcció, segons afirmen quasi 6 de cada 10 dels càrrecs directius (58,2%). No obstant això, és la comunicació corporativa –quarta tendència en rellevància– en la qual més estan treballant les organitzacions, perquè per a més de la meitat dels professionals consultats és un àmbit de treball prioritari, i de les 10 tendències de l'informe és en la qual més està treballant actualment l'alta direcció (56%).
Coherència
Aquests resultats exposen que existeix una gran coherència entre el que consideren important i on estan posant el focus dels seus esforços les organitzacions. Constança Nieto, directora de projectes de *Canvas, explica aquesta irrupció del lideratge responsable en el fet que “els líders empresarials s'enfronten al desafiament de guiar a les seues organitzacions cap a l'èxit econòmic sense comprometre l'ètica i la sostenibilitat”.
El primer nivell del rànquing el completa la reputació corporativa, en la tercera posició de tendències i entre les cinc primeres en les quals més treballa l'alta direcció. Clara *Fontán, directora d'intel·ligència i coneixement de *Corporate *Excellence, destaca que “hui, la reputació corporativa és més important que mai, i cada vegada es gestiona d'una forma més estratègica, incloent-hi el disseny de plans específics per al seu correcte desenvolupament i l'aplicació de models de gestió i de mesurament; i és un dels principals reptes que troben les organitzacions en aquest camp”.
Més informació
Font: cincodias.elpais.com