FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
L'aprovació del Llibre Verd de Finances Sostenibles, un pas al capdavant en sostenibilitat empresarial a Espanya

L'aprovació del Llibre Verd de Finances Sostenibles, un pas al capdavant en sostenibilitat empresarial a Espanya

El canvi estructural proposat és essencial per a complir amb els compromisos climàtics internacionals i representa una oportunitat per a posicionar a Espanya com a líder en la integració de polítiques verdes

La recent aprovació del Llibre Verd de Finances Sostenibles per part del Govern d'Espanya al costat dels supervisors financers marca una fita en el camí cap a una economia més sostenible. Este document reflectix el compromís del país per transformar el seu model econòmic i empresarial cap a la sostenibilitat i, especialment, tenint en compte els desafiaments ambientals globals. En un context de crisi climàtica que exigix respostes coordinades i immediates, esta iniciativa resulta una estratègia essencial per a enfortir la competitivitat empresarial i fomentar la innovació a través de pràctiques responsables. A més, establix un marc clar per a mobilitzar recursos, orientar al sector privat i promoure la col·laboració entre actors públics i privats.

El canvi estructural proposat és essencial per a complir amb els compromisos climàtics internacionals. Més enllà de la seua rellevància mediambiental, representa una oportunitat per a posicionar a Espanya com a líder en la integració de polítiques verdes. Un aspecte que no és només una necessitat ambiental, sinó sobretot una ocasió per a redefinir el model econòmic del país, adaptant-lo a les demandes del segle XXI i generant, addicionalment beneficis econòmics i socials a llarg termini.

Un dels aspectes més destacats recau en l'adaptació del teixit empresarial espanyol, compost en la seua majoria per pimes, cap a pràctiques sostenibles, aconseguint una major eficiència i invertint en sostenibilitat. Les pimes representen el 99% del teixit empresarial i constituïxen la columna vertebral de la nostra economia però, sovint, enfronten reptes significatius en intentar integrar la sostenibilitat i complir amb les normatives. Per a abordar este desafiament, es proposa la creació d'un *sandbox regulador, un entorn experimental i col·laboratiu que permetrà a les empreses i entitats financeres aprendre i aplicar ferramentes reguladores com la Taxonomia de Finances Sostenibles, accelerant la seua adaptació a les exigències de sostenibilitat.

L'accés a models i casos d'èxit també serà crucial per a ajudar les empreses a comprendre que la sostenibilitat no és un obstacle, sinó un motor de competitivitat i innovació. En este sentit, la creació d'un repositori de coneixement i bones pràctiques sectorials demostra el compromís del Govern per proporcionar ferramentes que faciliten la implementació de canvis significatius en les operacions diàries de les empreses. Este enfocament pràctic i pedagògic és clau per a desmitificar la idea que adoptar pràctiques sostenibles implica sacrificis econòmics. Exemples com el moviment B *Corp evidencien que les empreses que adopten en la seua estratègia alts estàndards socials, mediambientals, de governança i transparència, no sols milloren el seu impacte i resiliència, sinó que també experimenten un notable creixement econòmic. Segons estudis interns recents, les B Corps europees van incrementar els seus ingressos en mitjana un 30% anualment, demostrant com integrar en l'estratègia la sostenibilitat en totes les seues àrees, pot ser una font de rendibilitat i competitivitat.

Un altre pilar clau del llibre és l'accés al capital. La transició cap a una economia verda requerix mobilitzar recursos cap a tecnologies netes, infraestructures sostenibles i solucions innovadores. En este context, el desenrotllament de productes financers verds i la implementació de la Línia ICO-Verd es presenten com a ferramentes essencials per a canalitzar inversions cap a projectes alineats amb els objectius climàtics. Estos instruments no sols generen confiança entre els inversors, sinó que també oferixen condicions preferencials per a les empreses, especialment les pimes, que estan compromeses amb la sostenibilitat.

La col·laboració públic-privada també ocupa un lloc destacat en el document. La creació del Consell de Finances Sostenibles és un exemple d'este enfocament integrador. Este òrgan reunirà actors públics, privats i experts per a donar seguiment a les actuacions previstes i coordinar polítiques i iniciatives que impulsen la transició energètica i climàtica a Espanya. Esta plataforma reforça la idea que la sostenibilitat no és responsabilitat individual, sinó un esforç conjunt que requerix l'alineació d'interessos i una cooperació eficaç.

Les mesures proposades evidencien que Espanya no sols busca adaptar-se a les exigències climàtiques internacionals, sinó també liderar un canvi estructural en l'àmbit mediambiental i en el seu model econòmic. En este context, l'aprovació en 2022 de figures jurídiques com les Societats de Benefici i Interés Comú (*SBIC) constituïx un avanç significatiu cap a la creació d'un entorn favorable per a la transformació empresarial sostenible. Esta figura permet el reconeixement legal de les empreses que integren voluntàriament criteris socials, ambientals, de transparència i responsabilitat legal en el seu model de negoci. Per a maximitzar l'impacte d'estes empreses amb propòsit, és fonamental, tal com arreplega la pròpia llei, complementar este marc amb una regulació clara que afavorisca el seu creixement i desenrotllament, impulsant la seua contribució a la regeneració econòmica, social i ambiental.

Encara que el desafiament és significatiu, les oportunitats són enormes. El Llibre Verd de Finances Sostenibles brinda un full de ruta per a abordar la transició climàtica, destacant el suport a les pimes. Espanya, amb esta mena de mesures i accions, tant en l'àmbit mediambiental com en el social, té l'oportunitat de ser líder en sostenibilitat, impulsant ocupació i competitivitat econòmica. Amb esta iniciativa, s'avança cap als objectius climàtics i s'establixen les bases per a una economia més inclusiva, regenerativa i pròspera.

Més informació

Fuente: cincodias.elpais.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia