El Dia Internacional de les Pimes, que se celebra cada 27 de juny, és un reconeixement a la importància de les petites i mitjanes empreses com a motor de l'economia –a Espanya constitueixen més del 98% del teixit empresarial i sumen el 65% del PIB–. I és aqueix empenyiment econòmic el que converteix a les pimes en una peça fonamental per a la transformació cap a una economia més sostenible. Un paper en el qual se senten cada vegada més protagonistes, perquè aquestes empreses estan demostrant un compromís ferm amb el desenvolupament sostenible, com a mostra l'últim estudi del Pacte Mundial de l'ONU Espanya, Comunicant el progrés 2022. Renovant les regles del reporte empresarial.
Cristina Sánchez, directora executiva del Pacte Mundial de l'ONU Espanya, assegura que encara que l'informe s'elabora amb dades de les empreses sòcies del Pacte Mundial, a les quals se'ls pressuposa una sensibilitat especial en matèria de sostenibilitat, “jo crec que és una bona foto. Tenim una escolta activa amb els socis, i podem dir que per fi l'esforç en les pimes i la sensibilitat amb aquests temes s'està desbloquejant”.
D'acord amb l'informe, més del 68% de les pimes que formen part de la iniciativa de l'ONU a Espanya s'han compromés públicament a treballar en la consecució dels *ODS. “L'única cosa és que només un 21% ha fixat uns compromisos mesurables i quantificables, que per a nosaltres és l'indicador clau que realment aquests temes s'estan ficant en l'estratègia empresarial”, precisa Sánchez, que assegura que “aquests percentatges sí que han anat en augment en aquests últims anys, però de manera lenta, i l'ONU demana al sector empresarial més ambició i més rapidesa”.
És en igualtat de gènere on les pimes espanyoles demostren un millor acompliment, ja que el 89% l'ha integrat en les seues estratègies i plans de sostenibilitat. Aquest compromís es reflecteix en la implementació de mesures per a assegurar l'equitat salarial, amb un 66% de les pimes que han establit aquestes polítiques. Així mateix, s'observa un augment en la implementació de polítiques contra l'assetjament sexual: un 47% de les empreses consultades ha implementat mesures específiques per a abordar aquest problema.
No obstant això, encara persisteixen desafiaments en la representació de gènere a tots els nivells, perquè encara és reduït el nombre de pimes que estan establint objectius específics. Només el 16% posseeix objectius públics per a aconseguir una representació de gènere equilibrada en els llocs de direcció, un 14% en el consell d'administració i un 9% els ha establits en els comandaments intermedis.
Posada en valor
En àrees com la igualtat de gènere, per exemple, apunta Cristina Sánchez, “la pime fa accions que es poden englobar en sostenibilitat i que no és conscient de l'impacte positiu que tenen. Un dels treballs que fem amb les pimes en el Pacte Mundial és ajudar-les a identificar quines són aqueixes accions, que les mesuren, i que després les posen en valor”. “Perquè realment la pime fa més del que es diu, en innovació, en temes socials, etc., i tenim aqueix compromís d'acompanyar-les i posar en valor aqueix treball”, destaca.
En l'àmbit de les normes laborals, el 73% ha realitzat pràctiques que promouen la igualtat d'oportunitats i eviten la discriminació en l'entorn laboral. Igualment, un 73% de les pimes ha posat en marxa mesures orientades a la conciliació laboral. Així mateix, les pimes avancen notablement en l'àrea de la salut, amb un 71% que ha implementat programes orientats a promoure la salut i el benestar del seu personal.
Les pimes espanyoles estan especialment conscienciades dels efectes que tenen sobre el medi ambient, així com de l'impacte que pot produir en els seus negocis l'avanç del canvi climàtic. Un 34% de les pimes realitza una avaluació d'impactes del canvi climàtic en la seua empresa. I un 75% s'ha compromés amb la reducció d'emissions de CO?, 13 punts més respecte a l'any anterior.
També demostren una gran involucració en l'àmbit de l'economia circular; un 23% d'aquestes empreses implementa mesures d'economia circular i el 75% aposta per la gestió eficient dels seus recursos.
Com a àrea de millora, l'informe assenyala la integració de les energies renovables en l'estratègia de l'empresa: tan sols un 2% de les pimes ha aconseguit incorporar plenament les energies renovables.
Segons l'informe, 8 de cada 10 pimes ja ha implementat una política d'anticorrupció. A més, el 62% ha establit un codi de conducta, i el 32% disposa d'un canal de denúncies. Quant a l'àrea de drets humans, encara queda camí per recórrer, perquè *olo un 3% realitza avaluacions d'impacte de les seues activitats en els drets humans.
Més informació
Font: cincodias.elpais.com