FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
Les pimes davant la carrera per la sostenibilitat

Les pimes davant la carrera per la sostenibilitat

Incloure la sostenibilitat en les estratègies empresarials de les PIMES pot semblar un projecte difícil, subjecte a elevats costos, a la necessitat de talent especialitzat i altres recursos. No obstant això, moltes pimes poden aprofitar la seua flexibilitat davant el canvi, la seua proximitat als mercats o la seua capacitat de crear innovació per a ser un actor clau i treballar per aqueixos grans reptes del planeta

Tots hem sentit parlar de sostenibilitat i responsabilitat social en les empreses. La creixent regulació, les exigències dels inversors, les preferències dels clients i altres grups d'interés i una infinitat de factors com l'estalvi de costos o la millora de la reputació són, cada vegada més, un incentiu perquè les empreses adopten mesures de sostenibilitat i responsabilitat social.Aquest camí cap a la *sos *tenibilidad està cada vegada més definit per a grans empreses, que ja treballen per complir amb normatives europees com la *Corporate *Sustainability *Reporting *Directive (*CSRD) o la proposta de *Corporate *Sustainability *Due *Diligence *Directive (*CSDDD), que obligaran, respectivament, a reportar sobre sostenibilitat i a dur a terme un procés de deguda diligència en la cadena de valor.

Però què passa amb les pimes i les microempreses, i especialment amb les no cotitzades? Les pimes i microempreses són un important motor de l'economia. Generen valor, ocupació, creixement i innovació, i poden donar respostes més àgils a les necessitats canviants dels mercats. A Espanya, el 99,8% de les empreses són pimes i aporten el 64% de l'ocupació generada per empreses, segons dades de la publicació “Xifres Pime” de juny de 2023[1]. Per això, davant els reptes que està enfrontant el planeta (canvi climàtic, pèrdua de biodiversitat, falta de recursos i desigualtats socials, entre altres), aquest tipus d'empresa no pot quedar-se fora de la carrera per la sostenibilitat.

A priori, incloure la sostenibilitat en les seues estratègies empresarials pot semblar un projecte difícil, subjecte a elevats costos, a la necessitat de talent especialitzat i altres recursos. No obstant això, moltes pimes poden aprofitar la seua flexibilitat davant el canvi, la seua proximitat als mercats o la seua capacitat de crear innovació per a ser un actor clau i treballar per aqueixos grans reptes del planeta. A més, moltes pimes, i algunes d'elles sense saber-ho, van nàixer ja amb una mentalitat de respondre a aspectes ambientals i/o socials.

Per això, en alguns casos, la pime només necessitarà fer una autoanàlisi per a identificar quina mentalitat i quines pràctiques ha de continuar incentivant per a aportar un benefici al planeta i a la societat i, al mateix temps, detectar aspectes a treballar per a reduir les seues pràctiques més perjudicials.

A més de l'autoconeixement, l'empresa haurà de conéixer bé als seus grups d'interés (des d'accionistes i inversors, fins a governs, proveïdors, competidors, empleats, comunitats, clients i ONGs, entre altres) i assegurar una bona comunicació bidireccional, especialment amb els més prioritaris, en funció de l'impacte que pot arribar a tindre la seua activitat sobre ells i viceversa.

La comunicació i l'escolta d'aquests grups d'interés permetrà a l'empresa conéixer les seues expectatives, identificar els temes més rellevants per a ells i per a l'empresa, i fer un mapa de possibles impactes, preveient el risc que es generen aquests impactes, prioritzant uns riscos sobre uns altres i implantant mesures per a evitar els riscos més importants, així com per a corregir o compensar els seus possibles efectes en cas de no aconseguir evitar-los. Adoptar els objectius que sorgeixen d'aquesta anàlisi de riscos i promoure els aspectes positius que ja aporta l'empresa a la societat i al medi ambient permetrà incloure la sostenibilitat en l'estratègia empresarial, depenent, lògicament, dels recursos i de la capacitat amb els quals compte l'empresa.

Per a trobar fonts d'inspiració en la identificació dels riscos més rellevants als quals es pot estar enfrontant, l'empresa podria consultar els esborranys dels Estàndards de *Reporte de Sostenibilitat Europeus (*ESRS), els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i les seues 169 metes o els estàndards de la Global *Reporting *Iniciative (*GRI). A nivell sectorial, podria consultar l'eina *Materiality *Finder del *Sustainability *Accounting *Standard *Board (*SASB), que forma part de la *International *Financial *Reporting *Standards *Foundation (*IFRS *Foundation) i que descriu els principals riscos que pot enfrontar una empresa en funció del seu sector d'activitat.

Si bé, fins ara, les mesures de sostenibilitat per a pimes han tingut un caràcter majoritàriament voluntari, és previsible que la creixent regulació que afecta les grans empreses acabe generant un efecte trencada en les pimes i que aquelles que abans s'adapten a les creixents exigències en relació amb sostenibilitat acaben aconseguint un avantatge competitiu en els mercats en què operen.



[1] “Xifres PIME”, publicació de caràcter mensual elaborada a partir de les dades d'empreses inscrites en la Seguretat Social publicats pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Recull les xifres i indicadors més rellevants de les empreses espanyoles desglossats per grandària d'empresa, per sectors i l'ocupació que generen: Més informació

Més informació

Font: diarioresponsable.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia