FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
Les pimes entren en el focus de la nova normativa de sostenibilitat pel seu paper de proveïdor de gran empresa

Les pimes entren en el focus de la nova normativa de sostenibilitat pel seu paper de proveïdor de gran empresa

La directiva sobre diligència deguda en matèria de sostenibilitat arriba per a fomentar un comportament empresarial sostenible i responsable en tota la cadena de valor de les empreses

1/06/2023 -
VALÈNCIA (*VP). Els governs europeus no poden fer-ho sols. Per a complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i les metes fixades per de el Pacte Verd Europeu, les empreses han de posar de la seua part i vetlar per la protecció dels seus objectius relacionats amb els drets humans i amb el medi ambient.

Com explica Begoña Pastor responsable de marc regulador i relacions estratègiques de la consultora *Ângela *Impact *Economy "això requereix que totes les empreses, independentment de la seua grandària, apliquen processos d'identificació, prevenció i mitigació dels efectes adversos sobre aquestes dues qüestions en tota la seua cadena de valor" sense oblidar que també han d'integrar la sostenibilitat en els seus sistemes de gestió i governança empresarial i definir les seues decisions empresarials en termes de drets humans, impacte climàtic i mediambiental a llarg termini.

"Perquè la UE aconseguisca els seus objectius en matèria de clima i sostenibilitat i garantisca la protecció dels drets humans, és important que les empreses identifiquen, previnguen i posen fi o mitiguen els efectes de les seues activitats parisques els drets humans i el medi ambient" assenyala Begoña Pastor.

Aquesta labor d'identificació ha de dur-se a terme tant per la gran empresa, a la qual afecta directament la Directiva, com per a aquelles pimes que siguen socis comercials d'aquestes. Per això, Pastor posa l'accent en aqueixa qüestió, ja que les normes s'aplicaran a la «cadena d'activitats» d'una empresa, abastant tota la cadena de proveïdors íntegrament.

"Això suposa -detalla Pastor- que les empreses impactades no seran només aquelles obligades per la norma, és a dir, la gran empresa, sinó que impactarà en cascada a les empreses més xicotetes, fins i tot pimes que formen part de la seua cadena de valor. Aquest és el gran impacte d'aquesta normativa, en la qual les garanties contractuals vinculades a la sostenibilitat amb els proveïdors serà un aspecte clau".

Però de quin tipus de riscos estem parlant si no s'assumeix aquesta directiva? Per posar alguns exemples, podem parlar de desavantatge competitiu enfront de competidors, pèrdua de clients i oportunitats de negoci (públiques i privades), dificultats d'accés a finançament o preus més elevats de la mateixa o riscos estratègics per desconeixement i/o falta de control intern, entre altres.

La "Directiva del parlament europeu i del consell sobre diligència deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat" que acaba d'aprovar-se estableix normes sobre les obligacions que incumbeixen les grans empreses en relació amb els efectes adversos -reals i potencials- per als drets humans i el medi ambient de les seues pròpies operacions, de les operacions de les seues filials i de les operacions efectuades pels seus socis comercials. Així mateix, estableix la possibilitat de sancions en cas d'incompliment d'aquestes obligacions.

Empreses afectades per la directiva
Aquest nou marc normatiu s'aplica a les grans empreses de la UE i a les empreses de fora però que operen en ella, sempre que complisca amb un criteri del volum de negocis net generat a la UE.

El text del Consell ha introduït un enfocament gradual en relació amb l'aplicació de les normes establides en la directiva. Les primeres a ser afectades són aquelles que tenen una mitjana de més de 500 empleats i un volum de negocis mundial net superior a 150 milions euros en l'últim exercici financer respecte del qual s'hagen elaborat estats financers anuals.

A continuació també es veuen afectades aquelles que tinguen una mitjana de 250 empleats i un volum de negocis mundial net superior a 40 milions d'euros en l'últim exercici financer respecte del qual s'hagen elaborat estats financers anuals, sempre que almenys el 50% d'aqueix volum de negocis s'haja generat en un o diversos dels sectors següents: fabricació de tèxtils, cuir i productes afins, extracció de recursos minerals, fabricació de productes bàsics de metall i comerç majorista de recursos minerals.

El text del Consell també reforça l'enfocament basat en el risc i les normes sobre la priorització dels efectes adversos, amb la finalitat de garantir la viabilitat del compliment de les obligacions de diligència deguda per a les empreses.

I és que els deures als quals s'enfronta l'empresa són cada vegada majors i més complexos i les seues estructures han d'estar preparades per a ells. En aqueix sentit, Begoña Pastor assenyala que les empreses poden preparar-se per a això "en aquests moments és fonamental conéixer amb antelació les noves exigències de sostenibilitat corporativa, enfortir el sistema de governança de l'empresa i millorar els seus sistemes d'informació per a ser capaç de recollir i gestionar les dades de sostenibilitat i monitorar el seu acompliment ", conclou.

Més informació

Font:valenciaplaza.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia