FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
Les pimes espanyoles adherides al Pacte Mundial milloren el seu acompliment en sostenibilitat

Les pimes espanyoles adherides al Pacte Mundial milloren el seu acompliment en sostenibilitat

La sostenibilitat també és cosa de pimes és un mantra que a força de ser repetit per institucions, organitzacions i líders empresarials, ha acabat per calar en les petites i mitjanes empreses del nostre país. Així es desprén de l'anàlisi detallada que ha realitzat el Pacte Mundial de les memòries de sostenibilitat presentades per les seues entitats adherides l'any 2020, les principals conclusions de les quals es poden llegir en la publicació “Comunicant el Progrés 2020: una anomenada a l'acció sostenible i al reporte empresarial".

Segons l'anàlisi del Pacte Mundial de Nacions Unides Espanya, les petites i mitjanes empreses adherides a la iniciativa al nostre país registren grans avanços en l'àrea de normes laborals, relacionada amb el *ODS 8 sobre Treball decent i creixement econòmic. En concret, un 77% de les pimes analitzades compta amb polítiques i mesures de no discriminació i el 71% disposa de mesures de conciliació laboral. Aquesta última xifra suposa un augment del 39% respecte a l'exercici anterior i una diferència d'un 12% amb la mitjana de pimes *españolas1. També és necessari assenyalar que el 60% duu a terme programes per a promoure la salut i el benestar (*ODS 3), un percentatge molt positiu, perquè se situa a nivells de l'Ibex 35 en l'exercici anterior, en el qual es trobava en un 63%.

Respecte als indicadors sobre medi ambient, una àrea tradicionalment reptadora per a aquest sector del teixit empresarial, les pimes del Pacte Mundial de Nacions Unides avancen a una major velocitat que la mitjana espanyola de les petites i mitjanes empreses. En aquest sentit, el 45% disposa d'una política mediambiental i el 69% es compromet a la reducció d'emissions de CO2 (*ODS 13) en comparació amb el 42,5% i el 26% de mitjana de les pimes espanyoles respectivament. No obstant això, és en l'ús d'energies renovables (*ODS 7) on les pimes del Pacte Mundial a Espanya registren pitjors dades que la mitjana nacional, amb un 15% menys que els seus homòlegs. Una xifra que s'espera millorar amb l'entrada en vigor de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica.

Les pimes del Pacte Mundial avancen a les grans empreses en matèria d'igualtat de gènere
Segons l'informe, el *ODS més treballat entre les petites i mitjanes empreses del Pacte Mundial a Espanya és el *ODS 5: igualtat de gènere. De fet, prop d'un 90% d'elles té integrada la igualtat de gènere en les seues estratègies de sostenibilitat. En aquest punt és important ressaltar que són les pimes les que li porten la davantera a les grans empreses que formen part de la iniciativa al nostre país, que se situen en un 83%.

Entre les accions dutes a terme, destaquen aquelles dirigides a resoldre els desafiaments a nivell país: la bretxa salarial i el sostre de cristall. En aquest sentit, el 68,7% de les pimes adherides al Pacte Mundial compta amb mesures per a assegurar l'equitat salarial, un percentatge que es troba al mateix nivell que les grans empreses adherides a la iniciativa. Quant al compromís amb els objectius de representació de gènere, el 39% dels dirigents de les pimes del Pacte Mundial a Espanya afirmen estar compromesos i rendeixen comptes sobre aquest tema. Concretament, un 15% estableix objectius públics per a la representació de la dona en els Consells d'Administració, un 20% ho fa en l'àrea de gestió executiva i un altre 22% ho fa en la direcció intermèdia, sent aquests dos últims percentatges majors que en el cas de les grans empreses adherides a la iniciativa a nivell nacional.

Drets humans, l'assignatura pendent per a les petites i mitjanes empreses espanyoles

En general, malgrat les millores dels últims anys, encara queda molta faena per fer per a posar en marxa una gestió òptima i un control eficient dels drets humans en les empreses. En qüestió de la naturalesa de les empreses, en aqueix àmbit es registra una acusada diferència entre grans empreses i xicotetes, les quals tenen un major marge de millora.

Més informació

Font: compromisorse.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia