FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
Les pimes espanyoles porten la davantera en matèria d'igualtat

Les pimes espanyoles porten la davantera en matèria d'igualtat

L'últim estudi del Pacte Mundial de l'ONU Espanya, “Comunicant el Progrés 2022: Renovant les regles del reporte empresarial” afirma que el 89% de les pimes del Pacte Mundial al nostre país ha integrat la igualtat de gènere en les seues estratègies corporatives.

La igualtat de gènere en l'entorn laboral és un tema important i rellevant en la societat actual. Promoure la igualtat de gènere en l'empresa implica garantir que homes i dones tinguen les mateixes oportunitats, drets i tracte just en tots els aspectes relacionats amb l'ocupació.

Afortunadament, les pimes espanyoles són conscients de la importància d'avançar cap a major igualtat. En el marc del Dia Mundial de les Microempreses i les Petites i mitjanes empreses, és important destacar els avanços significatius aconseguits per aquestes empreses en matèria de sostenibilitat empresarial. L'últim estudi del Pacte Mundial de l'ONU Espanya, “Comunicant el Progrés 2022: Renovant les regles del reporte empresarial” mostra un ferm compromís amb el desenvolupament sostenible.

D'acord amb aquest informe, més del 68% de les pimes que formen part de la iniciativa al nostre país s'han compromés públicament a treballar en la consecució dels *ODS, un 21% ha establit compromisos mesurables i quantificables i pràcticament un terç d'elles reporten bones pràctiques en la matèria. Aquestes xifres, encara que s'allunyen encara de les dades reportades per les grans empreses, reflecteixen la voluntat de les pimes de contribuir de manera concreta i efectiva als objectius globals de sostenibilitat.

Les dades de la investigació mostren que és en igualtat de gènere on les pimes espanyoles demostren un millor acompliment. En concret, el 89% d'aquestes empreses han integrat la igualtat de gènere en les seues estratègies i plans de sostenibilitat. Aquest compromís es reflecteix en la implementació de mesures per a assegurar l'equitat salarial, amb un 66% de les pimes que han establit polítiques en aquesta matèria. Així mateix, s'observa un augment en la implementació de polítiques contra l'assetjament sexual en les pimes: un 47% de les empreses consultades ha implementat mesures específiques per a abordar aquest problema, la qual cosa demostra un major reconeixement de la importància de crear entorns de treball segurs i lliures de discriminació.

Cal destacar que, si bé els avanços són molt *celebrables, la veritat és que encara falta un llarg camí per a parlar d'efectiva igualtat. Les i els experts expliquen que encara persisteixen desafiaments en la representació de gènere a tots els nivells, perquè encara és reduït el nombre de pimes que estan establint objectius específics. En concret, el 16% posseeix objectius públics per a aconseguir una representació de gènere equilibrada en els llocs de direcció, un 14% en el consell d'administració i només un 9% els ha establits en els comandaments intermedis.

Algunes estratègies que poden dur a terme les empreses en matèria d'igualtat de gènere en l'àmbit empresarial són:

Polítiques i pràctiques inclusives: És fonamental que les empreses desenvolupen i apliquen polítiques que promoguen la igualtat de gènere en tots els nivells organitzatius. Això pot incloure l'adopció de polítiques d'igualtat salarial, la implementació de mesures per a previndre l'assetjament sexual i la discriminació de gènere, així com la promoció de la conciliació entre la vida laboral i personal per a homes i dones.
Eliminació de biaixos de gènere: És important que les empreses siguen conscients dels biaixos de gènere que poden existir en els processos de contractació, promoció i assignació de responsabilitats. S'han d'establir pràctiques objectives i basades en el mèrit per a garantir que totes les persones, independentment del seu gènere, tinguen igualtat d'oportunitats per a avançar en les seues carreres.
Lideratge inclusiu: Fomentar la igualtat de gènere implica promoure la presència de dones en llocs de lideratge dins de l'empresa. Això pot aconseguir-se mitjançant programes de *mentoría i desenvolupament professional dirigits específicament a dones, així com mitjançant la implementació de quotes o metes de representació femenina en posicions d'alta direcció.
Formació i sensibilització: La capacitació d'empleats i directius en temes d'igualtat de gènere és fonamental per a crear consciència sobre els estereotips de gènere i fomentar un entorn laboral inclusiu. Això pot incloure tallers, programes de sensibilització i campanyes de comunicació interna que promoguen la igualtat de gènere i la diversitat.
Flexibilitat laboral: Oferir opcions de treball flexible, com a horaris flexibles, treball a distància o permisos parentals, pot ajudar a fomentar la igualtat de gènere en l'empresa en permetre que homes i dones concilien les seues responsabilitats laborals i familiars de manera equitativa.
Avaluació i seguiment: És important que les empreses realitzen avaluacions periòdiques de les seues polítiques i pràctiques relacionades amb la igualtat de gènere, i que realitzen un seguiment dels avanços realitzats. Això implica establir indicadors d'acompliment, recopilar dades desglossades per gènere i realitzar ajustos quan siga necessari per a garantir la igualtat d'oportunitats.
Pimes i medi ambient

L'informe també mostra que les pimes espanyoles estan cada vegada més conscienciades dels efectes que tenen sobre el medi ambient, així com de l'impacte que pot produir en els seus negocis l'avanç inexorable del canvi climàtic. De fet, ja un 34% de les pimes adherides al Pacte Mundial de l'ONU Espanya realitza una avaluació d'impactes del canvi climàtic en la seua empresa. I per a respondre a aquest desafiament, les petites i mitjanes empreses del nostre país estan adoptant mesures ambicioses, entre les quals destaca el compromís d'aquestes empreses en la reducció d'emissions de CO?, que aconsegueix el 75%. Aquest augment de 13 punts respecte a l'any anterior reflecteix un enfocament proactiu cap a la mitigació del canvi climàtic. En aquest punt també cal subratllar un tímid avanç en l'establiment d'objectius climàtics basats en la ciència, que passen del 3% al 4%.

D'altra banda, les pimes estan demostrant una gran involucració en l'àmbit de l'economia circular: prop del 23% d'aquestes empreses ha implementat mesures d'economia circular i el 75% aposta per la gestió eficient dels seus recursos. Igualment, un 17% està apostant per l'ecodisseny i un 23% està realitzant avaluacions del cicle de vida dels seus productes.

A més, és important destacar que les pimes espanyoles volen estar a l'avantguarda de la innovació sostenible en matèria de clima, amb un 64% d'aquestes empreses que ja estan utilitzant tecnologies i solucions respectuoses amb el medi ambient per a reduir la seua petjada de carboni i mitigar el canvi climàtic.Finalment, com a àrea de millora, l'informe assenyala la integració de les energies renovables en l'estratègia de l'empresa: tan sols un 2% de les pimes ha aconseguit incorporar plenament les energies renovables.

Més informació

Font: diarioresponsable.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia