Només un 10% de les pimes compta amb un pla de reduccions de CO?. No obstant això, esta és una de les àrees en les quals més s'han compromés a avançar en els pròxims sis mesos. Un 31% manifesta la seua intenció de treballar en el càlcul de la petjada de carboni. És una de les conclusions de l'informe que elabora el programa de proveïdors sostenibles de Pacte *Mundialde l'ONU, *ICEX i la Fundació ICO basat en una enquesta a les 1.276 empreses participants, que avalua el seu acompliment com a proveïdores d'empreses espanyoles en matèria de sostenibilitat. Una qüestió que resulta prioritària per a les empreses a l'hora d'abordar les seues emissions d'Abast 3, relatives a la seua cadena de subministrament.
A més de la reducció d'emissions, l'informe revela que 1 de cada 3 proveïdors es comprometen a identificar i abordar els seus *ODS prioritaris, a l'elaboració i implementació d'un pla específic de sostenibilitat (23%) i el reporte anual d'una memòria de sostenibilitat (18%).
Quasi 8 de cada 10 coneixen els Objectius de Desenvolupament Sostenible, en canvi, els objectius ambientals són poc prioritzats per les pimes proveïdores. En concret, els *ODS 7 i *ODS 13 es troben en la sisena i setena posició, respectivament. Entre els seus *ODS prioritaris destaquen el *ODS 8 Treball decent i creixement econòmic (48%), *ODS 3 Salut i benestar (45%) i *ODS 5 Igualtat de gènere (41%).
Entre els reptes en matèria de sostenibilitat, les empreses consultades destaquen com a majors desafiaments la definició del pla de sostenibilitat (53%) i l'accés a un pressupost específic sobre sostenibilitat (35%). Este segon es relaciona directament amb un dels obstacles principals de les pimes per a integrar la sostenibilitat en els seus negocis: la falta de recursos interns econòmics i humans, que és assenyalada per més de la meitat de les participants en el programa. Altres barreres identificades són l'escàs coneixement en la matèria (37%) i l'absència d'eines i recursos formatius per a estes organitzacions (34%).
Oportunitats
Si bé és necessari ressaltar que les petites i mitjanes empreses sí que veuen oportunitats en esta integració. En concret, el 67% considera que pot ajudar-lo a atraure nous clients i grups d'interés, el 57% pensa que respon als requisits de les grans empreses i un 49% la vincula amb noves vetes de mercat.
Per a ajudar-los a fer-ho, les pimes ressalten com a incentius que les grans empreses podrien facilitar-los la informació sobre subvencions o ajudes vinculades a projectes de sostenibilitat i millorar els contractes a aquells proveïdors que complisquen criteris de sostenibilitat.
Les pimes van més avançades pel que fa a l'àmbit social de la *ESG. Més de la meitat (54%) dels participants compta amb un codi ètic o de conducta i està implementant mesures de conciliació laboral i flexibilitat horària. La diversitat també es col·loca en un primer pla dins de les estratègies de les pimes, amb un 56% que treballa en diversitat, inclusió i equitat en la seua organització.
El programa de proveïdors sostenibles del Pacte Mundial de l'ONU, *ICEX i la Fundació ICO capacita a més de 1.200 pimes de 35 països. Esta iniciativa ha sigut dirigida a pimes proveïdores de 17 grans empreses espanyoles per a oferir-los coneixements i recursos sobre sostenibilitat empresarial.
Més informació
Font: expansion.com