FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
Les pimes europees aprenen a ser circulars i sostenibles

Les pimes europees aprenen a ser circulars i sostenibles

Els països membres de la Unió Europea destinen grans recursos perquè les seues empreses siguen més eficients en la gestió dels recursos naturals i la generació de residus. Des de 2015, l'economia circular és una de les seues principals palanques per a deixar arrere el model de producció lineal, agressiu amb el medi ambient. L'objectiu és transitar cap a la circularitat econòmica, que minimitza el consum d'energia i recursos naturals i la generació de residus.

No obstant això, després d'analitzar les respostes de 26 361 pimes europees a tres enquestes de l'Eurobaròmetre d'Eurostat realitzades en 2015, 2018 i 2021 respectivament, podem assenyalar que per a les pimes europees la sostenibilitat mediambiental és una qüestió d'estratègia empresarial que aprenen les unes de les altres.

La complexitat reguladora de la UE, la falta de coordinació entre institucions i la dificultat d'accedir a les ajudes públiques dificulten la consecució de l'objectiu de la circularitat econòmica a Europa.

Després de la sostenibilitat global
La transició cap a una economia més sostenible és un propòsit global que afecta a tots els països compromesos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, particularment amb l'objectiu 12, que aspira a aconseguir una producció i un consum més inclusiu i responsable amb el nostre entorn.

Superar el patró tradicional de producció i consum és un desafiament difícil, que requerix de la participació de tots i molta perseverança.

En les seues primeres formulacions, l'economia circular comptava amb tres grans fronts, agrupats sota l'acrònim 3R: reduir, reutilitzar, reciclar. Poc després eren ja 6R: reduir, reutilitzar, reparar, reciclar, redissenyar i recondicionar. Més tard, van passar a ser 9:

La transició verda a Europa
Per part seua, la Comissió Europea ha reflectit en diversos programes les iniciatives que permetran als seus ciutadans, institucions i empreses gaudir d'un entorn més saludable i responsable. En 2015, es va acordar un pla d'acció per a facilitar a les petites i mitjanes empreses l'adopció de mesures per a reduir el consum de recursos naturals i fomentar el reciclatge.

Més tard, al març de 2020, la Comissió Europea va adoptar un nou pla d'acció d'economia circular per a transitar cap a una economia més respectuosa amb el medi ambient, més eficient en l'ús de recursos i més sostenible.

La qüestió és canviar els motors del creixement cap a un model econòmic i social més respectuós amb l'entorn i les persones, i anar tancant el cercle de l'economia circular, basada en la sostenibilitat i el reciclatge.

Més informació: Més informació

Font: *theconversation

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia