FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
Les pimes també deixen empremta (sostenible)

Les pimes també deixen empremta (sostenible)

Pese al creixent interés, el 40% d'aquestes empreses no té estratègia sostenible

Cuidar el present és mirar al futur. Amb el propòsit d'aconseguir-lo, l'ONU va aprovar l'Agenda 2030 i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (*ODS), un repte empresarial i social al qual ens enfrontem diàriament per a fer front a l'emergència climàtica, la desigualtat o la pobresa. Encara que països com Espanya han aconseguit un gran avanç, encara queda un llarg camí per recórrer en termes de sostenibilitat.

Hi ha una tendència a posar el focus en el que fan les grans empreses en l'impacte que la seua activitat té en el planeta. Bé és cert que les multinacionals, per les seues dimensions, concentren en gran manera l'atenció dels governs i del públic en general en qüestions relacionades amb la sostenibilitat, no per això podem oblidar-nos de probablement el principal actor: les pimes.

Les petites i mitjanes empreses estan en el cor de l'economia europea. Representen un 99% del teixit empresarial i generen més del 70% de l'ocupació de la UE, més del 50% del PIB empresarial pel que són claus en la transició cap a una economia sostenible. No obstant això, segons dades del Ministeri d'Economia, entorn del 78% de les pimes espanyoles no coneix l'Agenda 2030 o només de manera superficial. Per això és necessari treballar perquè la sostenibilitat siga coneguda i compresa i, especialment, no siga vista com un risc, sinó com una oportunitat de desenvolupament empresarial.

La sostenibilitat deu per això incorporar-se com a eix en les estratègies de negoci. Triar els *ODS en els quals es vol incidir, aprofitar aqueixa estratègia per a diferenciar-se dels seus competidors, eliminar qualsevol impacte negatiu i incrementar el seu atractiu cap al consumidor són prioritats que les entitats han de marcar-se en el seu desenvolupament.

Encara que algunes pimes espanyoles ja han posat en marxa iniciatives de sostenibilitat, el seu enfocament continua sent informal, a vegades no estructurat, i per tant amb marge de millora. Quasi el 40% de les pimes espanyoles van afirmar en 2022 no tindre una estratègia basada en sostenibilitat, ni preveien aplicar-la, segons el Llibre blanc *Fostering *sustainability *In *Small *and *Medium-*sized *Enterprises, promogut per *Generali en col·laboració amb la Universitat *SDA *Bocconi de Milà

Aquest estudi revela que el nombre de pimes a la UE que han adoptat una estratègia de sostenibilitat ha augmentat un 14% en 2020 i un 26% en 2022. Entre els països que han experimentat el major augment estan Itàlia (del 6% al 31%), Espanya (del 10% al 30%) i Alemanya (del 14% al 39%). Existeix pel *tato un creixent interés i sensibilitat cap a aquestes qüestions.

És interessant ressaltar tres àrees en les quals les pimes poden treballar per a anar alineades en l'estratègia de l'Agenda 2030. D'una banda, el mediambiental, amb projectes que reduïsquen l'impacte en el seu model de producció, tenint en compte també aspectes com la reducció d'emissions de *Co2 i de gasos d'efecte d'hivernacle, la recuperació de matèries primeres, el reciclatge o l'impuls de l'economia circular.

Per un altre, dur a terme iniciatives que fomenten i impulsen el benestar laboral, la conciliació i el desenvolupament professional dels empleats i les seues famílies, així com la inclusió i la diversitat, per a crear un entorn laboral respectuós amb la igualtat d'oportunitats.

Més informació

Font:eleconomista.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia