Els inversors necessiten tindre en compte tres aspectes per a gestionar bé les inversions sostenibles i oferir millors resultats als seus clients. Nosaltres les diem les "3 P" (en anglés): filosofia, persones i processos (*philosophy, *people *and *process). Les empreses han d'operar des del principi amb la convicció sistèmica que invertir de manera sostenible permet millorar el rendiment de la cartera. Aquesta filosofia ha d'estendre's a tota l'organització, des de l'anàlisi a les inversions i a la gestió de carteres.
D'acord, les signatures de gestió d'inversions haurien d'integrar els factors mediambientals, socials i de governança (*ESG, per les seues sigles en anglés) en l'anàlisi de les empreses, ja que això contribueix a comprendre millor el negoci i els factors macroeconòmics i temàtics als quals estan subjectes.
Aquests factors varien enormement d'un sector a un altre i inclouen temes com la transició energètica, la biodiversitat, la gestió de residus i l'accés a l'atenció sanitària, que al seu torn poden generar factors favorables en àmbits com l'assignació de capital, la tecnologia i la regulació. Per contra, si no es gestionen bé, aquests elements poden repercutir en els costos i l'accés al finançament. Comprendre aquests riscos i oportunitats *ESG permet als inversors comprendre els valors d'una empresa amb major precisió i obtindre una millor idea de com pot rendir una cartera. No obstant això, els inversors que no apliquen aquesta filosofia des del principi tindran dificultats per a construir un procés que els permeta realitzar inversions sostenibles de manera coherent.
La segona "P" es refereix a les persones. Els experts en *ESG han d'integrar-se en els equips d'inversió de totes les classes d'actius, així com en altres àmbits com la regulació i l'anàlisi quantitativa. Han de col·laborar de manera que totes les aportacions es retroalimenten perquè l'anàlisi siga més complet.
La tercera "P" fa al·lusió al procés: garantir que l'apreciació dels riscos i oportunitats *ESG estiga plenament integrada. Això comença amb l'anàlisi fonamental de les empreses.
Per tot això, és important que l'anàlisi *ESG s'integre de principi a fi. Com més prompte millor estudien els inversors com evolucionen les economies i quines empreses poden beneficiar-se d'això, abans podran generar alfa. Si els factors *ESG s'incorporen al final del procés d'inversió -on l'atenció tendeix a centrar-se més en la protecció enfront de les caigudes i la selecció-, és massa vesprada per a beneficiar-se de les perspectives sobre l'evolució de les economies, els mercats i les companyies.
Per exemple, els equips de renda variable i renda fixa de *abrdn són positius amb les perspectives que representa la transició energètica en índia. El país és el tercer emissor mundial de diòxid de carboni, per darrere de la Xina i els Estats Units, i està passant d'una xarxa elèctrica basada en combustibles fòssils a una altra basada en energies renovables.
La pregunta que ens fem és: pot l'Índia continuar creixent econòmicament i reduir al mateix temps la intensitat de carboni de la seua activitat econòmica? El nostre paper com a inversors és comprendre com gestionen les empreses aquests riscos i oportunitats. El que ens dona confiança en el cas d'aquest país és la claredat que existeix sobre la direcció a la qual va la despesa pública i la regulació. Aquestes condicions prèvies prometen crear un corrent favorable de la qual les empreses poden beneficiar-se.
La col·laboració entre taules d'inversió també és valuosa. En el cas d'una empresa índia d'energies renovables en els bons de les quals invertim, el nostre equip de renda variable asiàtica va poder aprofitar els coneixements dels seus col·legues de renda fixa sobre el seu balanç i estructura de capital. Així van saber com s'havien compromés amb aquesta empresa i quins progressos havia realitzat en temes clau de *ESG. Els equips també van analitzar si l'empresa comptava amb una bona percepció per part del mercat. La incomprensió del mercat sol donar lloc a una valoració errònia i a oportunitats de generar alfa.
A nivell companyia, en *abrdn emprem eines i tecnologia pròpies per a calcular la intensitat de carboni de les carteres. Sabem que les companyies que passen del marró al verd poden gaudir d'un augment de la valoració.
Des del punt de vista de la construcció de carteres, creiem en una exposició equilibrada entre les millors empreses de la seua categoria i les que denominem empreses amb capacitat de millora és a dir, companyies amb marge de millora en les seues pràctiques o en la divulgació d'informació.
La *ESG, un tema universal
Fa tan sols cinc anys, la sostenibilitat es considerava un tema exclusiu dels inversors en renda variable. No obstant això, amb els anys s'ha fet evident que els inversors en renda fixa també són parts clau en la sostenibilitat de les empreses. En efecte, existeix una forta correlació entre les qualificacions creditícies de les empreses i les qualificacions *ESG: quant millor és la seua qualificació creditícia, major és la seua qualificació *ESG. I cosa que és més important, col·laborar amb els emissors de bons per a ajudar-los a gestionar els seus riscos *ESG pot crear alfa a través de la compressió dels diferencials a mesura que els inversors reconeixen els avanços. L'assignació a la transició i la millora és on els inversors poden beneficiar-se. Per exemple, en el cas d'una empresa de generació d'energia elèctrica en transició del carbó a les energies renovables, els diferencials dels seus bons es van comprimir amb el temps, ja que el mercat va apreciar la millora de la sostenibilitat de la seua estratègia.
Resulta encoratjador que l'emissió de bons verds, sostenibles i socials ("bons verds") i bons vinculats a la sostenibilitat haja crescut ràpidament en els últims anys (vegeu el gràfic).
Més informació
Font: diarioresponsable.com