FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
Pimes i sostenibilitat, un binomi per consolidar

Pimes i sostenibilitat, un binomi per consolidar

En el complex ecosistema de l'estratègia mediambiental falta encara un actor clau: la petita i mitjana empresa

A la Unió Europea s'està produint un canvi sense precedents en matèria climàtica. L'impuls regulador ha sigut un important catalitzador perquè les grans empreses hagen fet un tomb a la seua estratègia per a capitalitzar les oportunitats inherents a la transformació derivada del canvi climàtic. Per part seua, els bancs no sols estan tractant d'adequar-se per a finançar aquesta transformació i capturar les oportunitats que sorgisquen d'aquest procés d'alineació cap a una economia *descarbonizada, sinó que la regulació financera, obstinada a promoure la transparència, limitar el *ecopostureo (*greenwashing) i vetlar per l'estabilitat financera, posa a les entitats en el centre d'un puzle on han d'esforçar-se per mitigar els riscos climàtics amb la mateixa exigència amb la qual supervisen altres paràmetres financers.

Al mateix temps, els senyals en el nostre entorn són clares: la decidida aposta dels fons de recuperació europeus cap als projectes lligats a la sostenibilitat (que en el cas d'Espanya s'eleva fins a un 40% segons el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència); el fort compromís del sector financer en la *COP 26 a través de la Glasgow *Financial *Alliance *for *Net *Zero; l'imparable augment dels preus dels drets d'emissió de CO? en els mercats internacionals com la manera més eficient d'avançar en la reducció d'emissions; el *Fit *for 55 de la Comissió Europea o la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica a Espanya, són signes contundents que suggereixen mirar més enllà de la rendibilitat i del curt termini.

No obstant això, en aquest complex ecosistema encara falta un actor clau perquè aquesta transformació lligada al canvi climàtic supose una autèntica revolució: la petita i mitjana empresa, un segment que representa més del 96% del teixit productiu espanyol. Encara que cal considerar l'heterogeneïtat d'empreses que conformen aquest segment empresarial, en general, totes perceben la sostenibilitat sota un prisma similar i emmalalteixen de problemes comuns sobre els quals cal treballar abans d'exigir-los que s'integren en aquest procés de canvi.

En primer lloc, les pimes tendeixen a lligar la sostenibilitat únicament a l'eficiència energètica i, així i tot, un percentatge molt significatiu és insensible a l'impacte que la descarbonització té sobre la seua posició competitiva. A més, d'acord amb algunes enquestes de *Cepyme i altres d'elaboració pròpia, més del 50% de les pimes considera que la sostenibilitat pot ser una moda passatgera que a curt termini exigeix un esforç en costos superior als potencials beneficis a mitjà termini. En tercer lloc, moltes han optat per esperar a disposar d'un marc regulador estable i consolidat i confien en un sistema d'incentius amb avantatges fiscals. Finalment, a Espanya, a diferència del que ocorre en altres països de la UE, les pimes creuen que el grau de sensibilitat davant les conseqüències adverses del canvi climàtic no modificarà les seues condicions financeres en els pròxims anys.

Més informació

Font: cincodias.elpais.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia