FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
Set tendències en sostenibilitat empresarial per a 2024

Set tendències en sostenibilitat empresarial per a 2024

En este article, ens detenim en tendències clau que definiran el panorama empresarial en l'any vinent, centrant-nos en aspectes relacionats amb la sostenibilitat empresarial.

L'any 2024 s'albira com un moment clau en la transformació profunda de la manera de fer negocis. L'ambició del sector privat en sostenibilitat empresarial i l'avanç normatiu multinivell continuaran convergint i desafiant-nos per a superar noves fites.

“L'any 2024 les empreses no sols han de respondre a les creixents expectatives socials i normatives, sinó que també s'han de posicionar com a líders proactius en la creació d'un futur sostenible i ètic. La combinació de regulacions més estrictes, una rendició de comptes transparent i la col·laboració activa amb els sectors públic i financer marcarà el camí cap a una transformació empresarial positiva i duradora.”, Cristina Sánchez, *CEO del Pacte Mundial de l'ONU Espanya.

En este article, ens detenim en tendències clau que definiran el panorama empresarial en l'any vinent, centrant-nos en aspectes relacionats amb la sostenibilitat empresarial.

Fer negocis en un entorn incert
Desplegament normatiu en sostenibilitat
Focus en la rendició de comptes
Participació positiva de les empreses en els ecosistemes públics
Fixació d'objectius quantificables
Transformació del sistema financer
Cadena de valor sostenible
1. Fer negocis en un entorn incert
L'entorn continuarà presentant una complexitat sense precedents en 2024, marcat per la incertesa i problemàtiques polièdriques com ara possibles crisis energètiques, inflació i canvis tecnològics accelerats. En este context, les empreses hauran de transcendir la mera cerca de rendibilitat i adoptar pràctiques ètiques i amb un impacte positiu en el medi ambient, la societat i l'economia. El 2024 serà l'any perquè les empreses prenguen accions definitives per a aterrar el seu model de futur i convertir a la sostenibilitat en protagonista de la presa de decisions.

Continuem confiant que liderar la transformació a nivell sectorial és una oportunitat de negoci. Una línia que hem volgut potenciar i donar resposta a través de la posada en marxa de diferents grups de treball que s'articulen a través d'aliances estratègiques focalitzades en la sostenibilitat, orientant-nos a sectors concrets (turisme o construcció), tipus d'empreses o temàtiques clau (drets humans).

2. Desplegament normatiu en sostenibilitat
El marc normatiu en sostenibilitat experimentarà un important desplegament en 2024. Des de l'aprovació de lleis nacionals de representació paritària fins al llançament previst de la directiva de drets humans. Les empreses s'enfrontaran a noves obligacions, com el *reporting en matèria de sostenibilitat, que començarà a afectar les grans empreses, gràcies a la *CRSD. Els canvis normatius potenciaran la necessitat d'actualitzar-se i adaptar-se per a complir amb les noves regulacions.
Focus en la rendició de comptes.
La transparència empresarial i la rendició de comptes haurà d'estar al nivell de les normes, però també de les expectatives socials i de la comunitat inversora. 2024 és el primer any en què la *CSRD afecta al grup d'empreses europees més grans. Així mateix, després de l'aprovació l'any passat per part del *EFRAG dels nous estàndards ambientals i socials, es continuarà treballant en l'àmbit de les pymes, doble materialitat o cadena de valor.

En este tauler, el Pacte Mundial de l'ONU exercirà un paper crucial degut el seu renovat Informe de Progrés i el suport que oferix a les empreses participants.

A més, en 2024 es commemora el 10é aniversari del Principi Deu del Pacte Mundial, per la qual cosa es donaran a conéixer nous recursos i possibilitats d'avanç per a les empreses de tot el món en matèria de lluita contra la corrupció.

4. Participació positiva de les empreses en els ecosistemes públics
El sector privat té un paper rellevant per a contribuir a aconseguir ecosistemes econòmics i socials propicis a la sostenibilitat i al desenvolupament sostenible. Per això, les empreses hauran de ser proactives en la col·laboració públic-privada que afavorisca els avanços en la matèria. L'adopció de mesures que faciliten l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (*ODS) i l'eliminació d'obstacles per a aconseguir resultats sostenibles ha de formar part de l'agenda interna, però també externa dels agents empresarials. El sector privat ha d'assumir el seu paper com a actor clau en la construcció de mercats i economies resilients que recolzen el desenvolupament sostenible i impulsen els drets humans.

5. Fixació d'objectius quantificables per a avançar
Encara que la crida a l'acció no és nou, sí que ho és el programa empresarial de l'impacte sobre l'Agenda 2030: *Forward *Faster. Cinc línies catalitzadores de l'acció empresarial a favor del desenvolupament sostenible per a les temàtiques on l'acció col·lectiva empresarial té un major potencial. àrees clau identificades com a catalitzadores de la transformació empresarial per al compliment de l'Agenda 2030 de l'ONU. En concret: igualtat de gènere, resiliència hídrica, acció climàtica, salari digne i finançament i inversió sostenible.

Transformació del sistema financer
Els cims assenyalats del 2023 han destacat la necessitat de transformar el sistema financer mundial. Esta transformació es torna essencial per a abordar desafiaments com la transició energètica, l'assoliment dels *ODS, l'adaptació climàtica i la lluita contra les inequitats.

El sector privat té una gran oportunitat de contribuir positivament a estos objectius mitjançant l'acceleració d'iniciatives en l'àmbit de les finances sostenibles. Per a impulsar esta transició, el Pacte Mundial de l'ONU ha llançat, dins del programa *Forward *Faster, la línia “Finances i inversió”. Invertir en l'alineació d'estratègies financeres amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible és més que una responsabilitat; és una oportunitat estratègica per a les empreses. En un món que busca solucions sostenibles, les finances i inversions compromeses amb els *ODS són la clau per a un futur econòmic i ambientalment sostenible.

7. Cadena de valor sostenible
No és una tendència nova, però 2024 serà un any definitiu per al seu impuls. Progressos en la sostenibilitat empresarial, gestió de riscos davant la interrupció de subministraments, maduresa en alguns sectors i en mitjanes empreses, han afavorit el caldo de cultiu perfecte per a fer de la gestió de la cadena de valor un assumpte prioritari.

Conscient d'això, des del Pacte Mundial de l'ONU, en col·laboració amb el *ICEX i la Fundació ICO, hem llançat la segona edició del Programa de capacitació: proveïdors sostenibles, una iniciativa pionera a nivell internacional en què va involucrar en la seua primera edició a més de 1.200 empreses subministradores i 17 grans empreses internacionals.

L'any 2024 es presenta com un any crucial per a la sostenibilitat empresarial, on la incertesa pot ser una oportunitat perfilar negocis de futur. L'adaptació a nous marcs normatius, la transparència, la col·laboració pública i privada, les finances sostenibles i l'extensió de la sostenibilitat en tota la cadena de valor són pilars que guiaran a les empreses cap a un futur més sostenible.

Més informació

Font: pactomundial.org

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia