FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
S'ha de pensar en xicotet per a combatre el canvi climàtic

S'ha de pensar en xicotet per a combatre el canvi climàtic

Les pimes, que treballen en l'adaptació al canvi climàtic i la mitigació dels seus efectes, són sòcies de gran importància, però subestimades, en la lluita per reduir les emissions

Quan s'aplica a sequeres, incendis forestals, huracans, inundacions o altres fenòmens meteorològics extrems, l'expressió “sense precedents” es repeteix fins al cansament. A l'agost, quan el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic va publicar el seu informe més recent sobre les nefastes realitats a les quals ens enfrontem, una sequera exacerbada pel calfament global ja portava anys assolant a gran part de l'Àfrica meridional.

Per fi sembla que els líders mundials estan llestos per a prendre mesures significatives; no obstant això, existeix un grup de crítica importància que habitualment està absent en les principals reunions sobre el clima, com per exemple no va ser present en la recent Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26) a Glasgow: aquest grup és el format per les petites empreses locals que s'enfoquen en el clima i que ja estan marcant la diferència en les seues comunitats. Les petites i mitjanes empreses (pimes) que treballen en l'adaptació al canvi climàtic i la mitigació dels seus efectes són sòcies de gran importància (encara que estan sent subestimades) en la lluita per reduir les emissions.

A pesar que les opcions de finançament climàtic estan augmentant, el paper de les pimes en el desenvolupament sostenible continua sent ignorat. La seua difícil situació és compartida per més de 200 milions de pimes de tota mena als països en desenvolupament, les quals no poden obtindre els fons que necessiten per a créixer, i s'enfronten a un dèficit anual de finançament que s'estima en 5,2 bilions de dòlars (4,6 bilions d'euros). Els inversors internacionals se centren en col·locar els seus fons a través d'acords més grans, mentre que els capitals locals es mantenen fora de l'abast de les empreses que es troben en les seues etapes inicials a causa dels seus elevats requeriments de garanties i les seues taxes d'interés immanejables.

Segons el Banc Mundial, les pimes representen el 90% de les empreses i proporcionen més del 50% dels llocs de treball a tot el món, per la qual cosa tenen un paper clau que exercir en la creació d'oportunitats en les economies que lluiten per recuperar-se de la pandèmia de covid-19. Exemples com *SELCO l'Índia, una empresa pionera d'energia solar sense connexió a la xarxa elèctrica, i *Husk *Power, un innovador proveïdor d'energia renovable de pagament per ús que opera a Àsia i Àfrica, demostren que, amb la quantitat i el tipus de finançament adequats, així com amb el suport tècnic convenient, les petites empreses poden millorar vides mitjançant l'accés a l'energia, un objectiu internacional clau. Les energies renovables sense connexió a la xarxa elèctrica també ajuden a impulsar la mobilitat sostenible, tant en entorns rurals com urbans.

Les petites empreses també tenen un paper important que exercir en l'ecologització de l'agricultura. L'ús de la terra per a la producció agrícola i ramadera dona compte del 24% de les emissions mundials de gasos d'efecte d'hivernacle, i les granges són vulnerables a les sequeres, les inundacions i l'augment de les temperatures. El finançament dels emprenedors agrícoles climàticament intel·ligents és essencial per a fer que els nostres sistemes alimentaris tinguen una major resiliència. En aquest punt també l'energia renovable sense connexió a la xarxa d'electricitat s'ha tornat en indispensable, ja que proporciona energia per al reg, el processament grans i opera els quarts freds i els refrigeradors que són necessaris per a emmagatzemar productes lactis, mariscos frescos, així com fruites i verdures. A l'Índia, *Technoserve ajuda a les xicotetes emprenedories a resistir i adaptar-se a la crisi climàtica, i també a augmentar la seua productivitat sense augmentar les emissions.

Com demostren aquests exemples, quan les petites empreses tenen el finançament i el suport que necessiten, poden donar impuls al creixement econòmic, al mateix temps que mitiguen les emissions i donen suport a l'adaptació al canvi climàtic. Això es deu al fet que són més àgils i adaptables, i responen a les necessitats locals de forma molt més ràpida i eficaç, en comparació amb les grans organitzacions. També ofereixen als governs i als legisladors l'oportunitat de provar noves idees, que trauen a llum tant els esculls com les millors pràctiques, abans que les iniciatives s'escalen a nivell regional o nacional.

Per a aconseguir l'objectiu global d'emissions netes zero es requereix que els encarregats de la formulació de polítiques, els inversors, els bancs i altres actors atenguen les necessitats de les pimes de manera molt més efectiva que en el passat. Per a començar, el món necessita molts més mecanismes i instruments financers que estiguen adaptats a les que treballen en l'economia verda. Això significa una mescla de capital a llarg termini i amb menor cost, formes de finançament combinades i un accés més fàcil a l'esmentat capital.

Més informació

Font: elpais.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia