FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
Un expert assegura que el suport a les pimes, no sols econòmic, és fonamental per al canvi verd

Un expert assegura que el suport a les pimes, no sols econòmic, és fonamental per al canvi verd

Fer costat a la pime des d'un enfocament interdisciplinari i no únicament econòmic és fonamental per a transformar les empreses cap a una economia innovadora sostenible, segons defensa el catedràtic de Psicologia Social i investigador de l'IVIE José María Peiró

Peiró assegura que aqueixa ajuda ha de plasmar-se mitjançant aliances o consorcis en col·laboració públic-privada que aporten a les empreses ajuda externa en coneixement, tecnologia i gestió del canvi.

L'orientació dels programes d'ajuda que la Unió Europea ha llançat per a superar la crisi del *coronavirus (*Next *Generation EU) estan marcant els nous reptes per a fer una Europa més verda, i no sols els "*green *jobs" sinó que la major part dels professionals hauran de canviar, almenys en part, el seu comportament i la seua producció i això implica innovació de sistemes.

UN CANVI MASSA LENT

Aquest expert en psicologia dels recursos humans assegura, en una entrevista a EFE, que ja no serveix "anar passet a passet", el canvi està sent "massa lent" i ha d'haver-hi innovacions radicals, transformacions importants en les empreses que les facen "més eficaces i més sostenibles".

La voluntat de la UE de "donar-li la volta a la situació" suposa "una dificultat més" per a les empreses, sobretot per a les microempreses, que "bastant tenen amb sobreviure" i de les quals depenen moltes ocupacions en el seu conjunt.

Però com es dona cobertura a aqueix "repte addicional"? Les administracions públiques i els actors socials han de ser conscients de l'esforç que cal fer per a ajudar a aqueixes empreses per a contribuir a la seua transformació i la seua viabilitat, perquè elles per si soles no poden dur-lo a terme.

Tots sabem que s'ha de fer el canvi verd, el problema és el com, més enmig de la crisi causada per la pandèmia, i ací és on entra en joc l'ajuda externa en assessorament, replantejament d'enfocament, estudis de viabilitat, redissenye, reorganització i transformació de l'empresa, que va més enllà del suport purament econòmic, segons Peiró.

Des de consorcis o aliances entre la part pública i les empreses o organitzacions capaces de prestar aquests serveis, institucions de coneixement intensiu i amb coneixement dels sectors i les pimes en els diferents territoris; i des d'un enfocament interdisciplinari perquè es tracta de "un repte molt gran", insisteix el catedràtic i investigador de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques.

Des de la perspectiva del treballador, percebre la crisi i els canvis porta al descoratjament i és possible que a la depressió però també es pot considerar com una oportunitat per a buscar noves eixides o major compromís amb l'empresa.

En situacions dramàtiques com l'atur, alerta Peiró, la societat no pot deixar que el treballador l'afronte com un problema individual i ha de posar en marxa la solidaritat, el suport dels altres i, en una cultura col·lectivista com l'espanyola, el grup familiar i l'entorn poden oferir el *arropamiento necessari.

RISCOS DEL TELETREBALL

Al costat d'això, per als treballadors existeixen riscos psicosocials derivats del teletreball i per això les empreses han de desenvolupar una política d'anàlisi de riscos, tant de les noves maneres de treballar com dels nous espais de treball; i riscos físics com la por de tractar amb uns altres i ansietat per resultar contagiat.

Com més temps es donen les condicions de "puja i baixa" de l'economia, més treballs i més empreses es destruiran o tancaran, i les perspectives es mouen hui dia entre la preocupació per la pèrdua que estem patint i l'esperança que genera la vacuna.

Més informació

Font: elperiodicodeaqui.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia